PUII, OUĂLE ȘI CARNEA, AR PUTEA FI MAI SCUMPE ÎN ACEST AN. Pentru a preveni situația, mai multe asociații bat alarma și cer să fie interzise exporturile de cereale

05 mai 2020
Șase asociații din țara noastră au expediat o scrisoare în adresa ministrului Finanțelor, Sergiu Pușcuța, ministrului Economiei, Sergiu Raileanu și a ministrului Agriculturii, Ion Perju, în care le solicită să interzică exporturile de cereale pe termenul de 6 luni, cu posibilitatea de a extinde perioada de interdicție, în funcție de efectele pandemiei create de COVID-19 la nivel internațional.

"În acest context, este absolut necesar să atragem atenția dumneavoastră asupra deficienților apărute în desfășurarea procesului tehnologic continu de producere și procesare a materiei prime - sursă pentru produsele procesate din carne și lapte, fiind vorba despre asigurarea cu cantitate, diversitatea și accesibilitatea furajelor pentru creșterea materiei prime - carne de pui, ouă, carne de porc, carne de bovine, lapte brut", se menționează în scrisoare.

Totodată, asociațiile cer extinderea comerțului cu produse agroalimentare printr-un mecanism bine definitivat din punct de vedere fiscal și sanitar. Asociațiile fac referire la vânzarea puilor, proces care este stopat în prezent de pandemia de COVID-19."Propunem comercializarea acestui produs de la poarta fermei sau prin intermediul angrosiștilor la poarta gospodăriei casnice, printr-un mecanism structurizat pentru a fi exclus abuzul autorităților publice locale și aplicarea amenzilor nejustificate", scriu asociațiile.

Potrivit asociațiilor, dacă acest lucru nu se va întâmpla, atunci, imposibilitatea comercializării puilor va crea probleme economice: cum ar fi consumul excesiv de cereale de până la 15 mii de tone pentru creșterea în ferme, majorarea de preț pentru carnea de pui și ouă, costuri suplimentare pentru creștere, transportare, abatorizare, congelare și păstrare.

Deocamdată, niciunul dintre cei trei miniștri nu au comentat această solicitare.

 


Dlui Sergiu PUȘCUȚA
Viceprim-ministru
Ministru al Finanțelor
Dlui Ion PERJU
Ministru al Agriculturii
Dezvoltării Regionale și Mediu
Dlui Sergiu RAILEAN
Ministru al Economiei și Infrastructurii
20 martie  2020
NR.29/09

 
DEMERS
 
Prin prezenta, asociațiile producătorilor autohtoni Vă aduce sincere mulțumiri pentru curajul și efortul pe care îl depuneți în lupta cu prevenirea și răspândirea virusului COVID-19 pe teritoriul Republicii Moldova.

 Asigurarea securității alimentare și sănătății  publice sunt obiectivele  principale  pentru care luptă azi Republica Moldova, dar și întreaga lume.

În acest context, este absolut necesar să atragem atenția Dumneavoastră asupra deficienților apărute în desfășurarea procesului  tehnologic continu de producere și procesare  a materiei prime - sursă pentru produsele procesate din carne și lapte, fiind vorba despre asigurarea cu cantitate,  diversitatea și accesibilitatea  furajelor (CEREALE ) pentru creșterea materiei prime - carne de pui, ouă, carne de porc, carne de bovine, lapte brut.

 Subiectul 1. Considerăm oportună interzicerea exportului de cereale pentru o perioadă de cel puțin 6 luni, cu posibilitatea de a extinde perioada de interdicție, în dependență de situația de pandemie –COVID-19  la nivel internațional.
 
Tab.1
Denumirea produsului Consumul Lunar al populației autohton/import   ( tone) p/u 6 luni Consumul de cereale necesar  dintre care
porumb /grâu /soie(%)
Dintre care  porumb/griu /orz
/tonă ./lună
 
Carne de pui
 
36000 64800 60/20/20 38880//12960/12960
Gaini p/u ouă 1 mil de gaini ouătoare 18000 60/20/20 9000/4500/0/4500
Carne de porc 14850 29700 0/66,67/33,33 0/19800/9900
Carne de bovină 4000 5600    
Carne de ovină și caprine 265 265    
Total ceriale        
Sectorul de lapte Num.total
de animale cap )
Consumul de cereale p/u  1cap/zi Rația p/u o zi
Cap/anim/kg
Dintre care porumb/grâu /orz
Pentru 1luna/cap/kg
Total bovine 145 mii 295kg 5/2/2,5 155/62/78
Total 2,652 mii tone 18,29 tone   62250/26390t/32987
 
Pentru  6  luni de aprovizionare cu furaje sectorul avicol  p/u  producerea  carne de pui 64800 tone  /cereale   dintre care   porumb /grîu /soia in proporție 38880 tone porumb;12960 tone grâu; soia 12960  tone ; p/u găini ouătoare 1 mil. /18000 tone după cum 9000 tone porumb; 4500 tone grâu; soia 4500  tone. Pentru carne de porc șase luni de aprovizionare cu furaje 19800 mii  tone grâu și orz  9900mii  tone , furaje pentru carne si lapte de bovină 2,652 mii tone dintre care porumb/grău /orz .  
 
Subiectul 2.
Un alt impediment pentru industria avicolă este imposibilitatea comercializării de pui „zburat”  sau „ pui pentru populație”. Perioada de comercializare a acestui produs destinat pentru gospodăriile casnice este  luna martie-mai. Având în vedere faptul, că este interzis comerțul în piețele agroalimentare, propunem  comercializarea acestui produs de la poarta Fermei sau prin intermediul angrosiștilor la poarta gospodăriei casnice, printr-un mecanizam bine definitivat (prin notificare, legitimații ș.a., pentru a exclude abuzul autorităților publice locale și aplicarea amenzilor nejustificate). Solicităm extinderea comerțului cu produse agroalimentare printr-un mecanism bine definitivat  din punct de vedere  fiscal și sanitar.

Imposibilitatea comercializării puiului „zburat” va crea probleme economice precum ar fi consumul excesiv de cereale pentru creșterea în ferme, majorarea de preț pentru carnea de pui „boilere” și ouă, costuri suplimentare pentru creștere, transportare, abatorizare, congelare, păstrare, ceea ce va duce la un consum suplimentar de 15000 tone de cereale.  

Subiectul 3. În scopul menținerii stabilității financiare a întreprinderilor din domeniul agroindustrial, în vederea asigurării procesului tehnologic continuu de producere și procesare a produselor agroalimentare, solicităm examinarea și negocierea cu BNM și băncile comerciale a unei vacanțe pentru plata sumelor rambursabile conform contractelor de credit și a dobânzilor aferente pentru lunile aprilie, mai și iunie.

În prezent, furnizorii  din industriile conexe cu industria agroalimentară  (combustibil, produse auxiliare, ambalaj, etichete, materiale p/u igienizare, echipamente, piese de schimb, servicii de reparație  ș.a., ) livrează aceste mărfuri și servicii numai după achitarea prețului în avans,  iar impactul economic negativ asupra sectorului agroindustrial se va resimți puternic în luna aprilie.

Asociația Națională a Producătorilor

de Lapte și Produse lactate LAPTE ;                                                Carolina LINTE
L.Ș
Asociația Producătorilor de Carne de Porc din R. Moldova;         Maxim CAZACU
L.Ș:
Asociația Fermierilor Producători de Lapte;                                          ANA BOIET
L.Ș
Patronatul Întreprinderilor Industriei
 Prelucrătoare de Carne;                                                           Sergiu GRĂDINARU
L.Ș
Asociația Uniunea Producătorilor din
 Industria Avicolă din R. Moldova ;                                                   Dorin CIUREA
L.Ș
Asociația Patronală a Avicultorilor din Moldova;                             Eugen Voinițchi
L.Ș

 
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

STRATEGIA NAȚIONALĂ DE DEZVOLTARE AGRICOLĂ ȘI RURALĂ PUSĂ ÎN DISCUȚIE: Propunerile înaintate de FARM

20 jan 2022

7 ANI DE DCFTA ÎN MOLDOVA: Extinderea listei de produse agroalimentare exportate în UE, primordială pentru ANSA. Detalii

20 jan 2022

DE ACUM ÎNCOLO ANSA VA DECIDE CARE FRUCTE ȘI LEGUME SUNT PROASPETE. Vezi cerințele noi aprobate de Guvern

19 jan 2022

VAMA ȘI MISIUNEA USAID, DISCUȚII DESPRE ACORDUL DE FACILITARE A COMERȚULUI. Succesele unui parteneriat

18 jan 2022

RISIPITORII DE APĂ: Topul orașelor în care apa, se pare, nu mai e izvorul vieții și decizia ANRE

18 jan 2022

PUII, OUĂLE ȘI CARNEA, AR PUTEA FI MAI SCUMPE ÎN ACEST AN. Pentru a preveni situația, mai multe asociații bat alarma și cer să fie interzise exporturile de cereale

PUII, OUĂLE ȘI CARNEA, AR PUTEA FI MAI SCUMPE ÎN ACEST AN

Pentru a preveni situația, mai multe asociații bat alarma și cer să fie interzise exporturile de cereale

PUII, OUĂLE ȘI CARNEA, AR PUTEA FI MAI SCUMPE ÎN ACEST AN. Pentru a preveni situația, mai multe asociații bat alarma și cer să fie interzise exporturile de cereale

loading ...