Vineri, 8 octombrie curent, a avut loc o întrevedere protocolară între ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu și E.S. Bartlomiej Zdaniuk, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Polone la Chișinău.
În cadrul întâlnirii oficialii au discutat despre stimularea schimburilor comerciale cu produse agroalimentare între Republica Moldova și Polonia și noile oportunități de intensificare a relațiilor bilaterale moldo-poloneze în domeniul agriculturii.
„Republica Moldova este recunoscătoare Poloniei pentru sprijinul și asistența acordată în procesul de implementare a abordării Leader în Republica Moldova, ce este realizat cu suportul Reprezentanței Solidarity Fund PL în Moldova. În acest sens, am beneficiat de suport substanțial la înființarea și funcționarea grupurilor de acțiune locală în domeniul dezvoltării rurale, având ca exemple cele mai bune practici și principii ale programului UE Leader.
Un set de activități au fost realizate cu asistența oferită de poporul polon. Grație consultărilor, vizitelor de studiu și schimbului informațional, producătorii moldoveni au reușit să înregistreze succese în domeniul antreprenoriatului rural și să beneficieze de subvenții pentru adaptarea afacerilor la standardele europene”, a reliefat Viorel Gherciu.
La rândul său, E.S. Bartlomiej Zdaniuk a subliniat că până în prezent, cooperarea moldo-polonă s-a realizat, în mare parte, în domeniile dezvoltării regionale, dezvoltării urbane, rurale, antreprenoriatului rural și subvenționarea producătorilor agricol. Mai mult, oficialul a afirmat că sunt binevenite și colaborările din domeniul zootehnic, în scopul obținerii produselor sigure și de calitate înaltă.
Reamintim că, Guvernul Poloniei acordă asistență Republicii Moldova prin intermediul proiectelor implementate cu ajutorul resurselor financiare din Programul Oficial de Asistență pentru Dezvoltare (Polska Pomoc) administrat de Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei.
Dezvoltarea rurală este unul din domeniile prioritare de asistență și include susținere pentru întreprinderile mici și mijlocii, servicii de consultanță în agricultură, promovarea și implementarea tehnologiilor în modernizarea agriculturii și infrastructurii rurale.
Totodată, țara noastră beneficiază de sprijin în domeniul antreprenoriatului rural – crearea Grupurilor de Producători Agricoli pe produse agricole omogene.