SEZONUL ZMEURII, MAI SCURT CU 2 SĂPTĂMÂNI. Producătorii au exportat mai puține pomușoare decât au planificat

21 jul 2022
Producători de zmeură vor încheia sezonul mult mai devreme în acest an. Plantațiile au fost semnificativ afectate de lipsa precipitațiilor. Pomușoarele, deși au rodit bine, nu au ajuns la maturitate și coacere, s-au uscat.

Potrivit East Fruit, operatorii pieței de fructe și pomușoare din Moldova susțin că exportul de zmeură este probabil să se încheie în această săptămână. În vânzare, în acest moment, sunt doar oferte pentru loturi mici din soiul mediu-târziu „Rubin bulgar”. Potrivit estimărilor preliminare, până la jumătatea lunii iulie, Moldova a exportat aproximativ 600-700 de tone de zmeură. 

Asta deși la începutul lunii iunie, experții în afaceri cu pomușoare au prezis că, din cauza cererii mari de pe piața europeană, exportul de zmeură moldovenească din cultura anului 2022 se va situa peste nivelul mediu din ultimii trei ani (0,9-1,1 mii tone). În plus, aproximativ 700-800 de tone de zmeură era planificat să fie achiziționate de către întreprinderile de congelare a fructelor pentru exportul ulterior în Serbia și Polonia.

Comercianții explică volumul relativ mic al exporturilor prin doi factori. Primul este un sezon de vânzări extern prea scurt: din cauza secetei, a durat aproximativ trei săptămâni, în timp ce anul trecut a durat vreo cinci. Al doilea este o politică de prețuri inconsecventă. Anterior, East Fruit a remarcat că la începutul sezonului, fermierii-vânzători erau nemulțumiți de prețul angro pentru zmeură. Pentru export în Polonia, mulți producători vindeau zmeura cu 45 lei/kg (2,34 dolari/kg). Drept urmare, producătorii de fructe de pădure au vândut o parte din recolta de zmeură întreprinderilor de congelare a fructelor. 

Prețul zmeurii pentru piața proaspătă a crescut și s-a stabilizat la nivelul de 50-55 lei/kg (2,60-2,86 dolari/kg), care este mai mare decât nivelul prețului de zmeură din iulie anul trecut (35-40 lei/kg, 1,94-2,22 USD/kg). 

La sfârșitul acestei săptămâni - începutul săptămânii viitoare, va apărea pe piața moldovenească zmeura de soiuri remontante, orientată spre vânzări interne. Cu toate acestea, este puțin probabil ca prețurile să scadă.

SEZONUL ZMEURII, MAI SCURT CU 2 SĂPTĂMÂNI. Producătorii au exportat mai puține pomușoare decât au planificat

SEZONUL ZMEURII, MAI SCURT CU 2 SĂPTĂMÂNI

Producătorii au exportat mai puține pomușoare decât au planificat

SEZONUL ZMEURII, MAI SCURT CU 2 SĂPTĂMÂNI. Producătorii au exportat mai puține pomușoare decât au planificat

loading ...