STOP AMBROZIA: Campania de depistare și monitorizare a plantei cu ajutorul cetățenilor

14 aug 2023
Ambrosia Artemisiifolia L. sau iarba pârloagelor este o plantă originară din America de Nord, care s-a aclimatizat și la noi în ţară. Se găseşte frecvent de-a lungul şoselelor şi a căilor ferate, atât în intravilan, cât şi în extravilanul localităţilor. Planta este o specie invazivă, inclusă în lista oficială a buruienilor de carantină, caracterul nociv al speciei fiind cauzat de afecţiunile alergice pe care le provoacă în perioada înfloririi.

Ambrozia produce cantități mari de polen, care, prin diseminare anemocorică, este unul dintre principalii declanșatori ai rinitei alergice sau „febra fânului” începând cu luna august până toamna târziu.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor ( ANSA) reamintește cetățenilor că, înflorirea plantei de ambrozie este în toi, iar măsurile de eradicare a acesteia sunt stringente.

În acest scop, a fost lansată campania ,,STOP AMBROZIA”, care va avea continuitate și în acest an. Aceasta are drept scop depistarea și monitorizarea buruienii cu ajutorul cetățenilor.

Întru diminuarea impactului negativ asupra sănătății umane, cauzat de buruiana ambrozia, se întreprind următoarele măsuri de combatere:
  • Mecanică, prin lucrări agricole: coasa mecanică, grapa cu discuri, combinator. Cea mai eficientă metodă este cosirea repetată, aceasta trebuie executată, cel puțin lunar, în perioada lunilor iulie – septembrie.
  • Chimică, prin utilizarea erbicidelor, atunci când suprafața infestată cu această buruiană este foarte mare sau condițiile nu permit executarea cosirilor.
    În acest caz, erbicidarea se aplică la începutul perioadei de vegetație a plantei.

Astfel, în conformitate cu Regulamentul privind combaterea și prevenirea răspândirii buruienii ambrozia (Ambrosia artemisiifolia L.), aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 967/2018, subiecții responsabili de gestionarea terenurilor (titulari ai dreptului de proprietate, de posesiune, de folosință asupra terenurilor din orice categorie de destinație) au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a plantei.

 Pentru neîndeplinirea, de către subiecții responsabili, a măsurilor de combatere a ambroziei, aceștia sunt pasibili de răspundere contravențională.

Cetățenii ne pot notifica despre terenurile infestate cu ambrozie la numărul de Viber 067144111.
 
loading ...