CUM SCĂPĂM DE AMBROZIE? Metode eficiente de combatere

05 jun 2023
Lunile iunie, iulie şi august sunt caracteristice perioadei de vegetaţie a ambroziei. În ultimii ani, planta a căpătat o răspândire vastă, provocând pericole majore atât pentru agricultură, cât şi pentru sănătatea omului.
În perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariția primelor inflorescențe, toți producătorii agricoli, consiliile locale, persoanele fizice şi juridice, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, sunt obligați să efectueze lucrări de întreținere a terenurilor prin diferite metode, până la sfârșitul perioadei de vegetație a ambroziei.

În cazul neîndeplinirii măsurilor de combatere a ambroziei, Codul Contravențional prevede aplicarea amenzilor de până la 6000 lei.

Pentru distrugerea ambroziei este recomandată aplicarea metodei mecanice și a celei chimice.

 

Cum combatem ambrozia?

Cele mai bune rezultate se pot obține prin cosirea manuală a spațiilor pe care este răspândită sau prin folosirea diferitelor echipamente mecanice de tuns iarba, în special pe alineamentele căilor ferate, a drumurilor și pe marginea parcelelor.

Când buruiana este răspândită în interiorul hotarelor agricole, în special în interiorul unor șanțuri, stufărișuri, denivelări etc., distrugerea se poate face prin aplicarea unor lucrări de discuit, grăpat sau prin folosirea unor cositori mecanice.

Când buruiana este răspândită pe suprafețe mai mari se pot aplica erbicide, după caz, începând de primăvara devreme când buruiana are 10 - 15 cm și poate fi recunoscută cu ușurință. În vederea stabilirii tipului de erbicid și a dozei, proprietarii/ deținătorii/ administratorii de terenuri pot apela la specialiștii direcțiilor pentru agricultură raionale pentru a primi informații detaliate sau, după caz, la specialiști din cadrul primăriilor. Măsura se va aplica respectându-se cadrul legal în vigoare în ceea ce priveşte comercializarea şi utilizarea produselor de uz fitosanitar.

În cazul unor focare izolate, buruiana poate fi smulsă relativ ușor folosind mănuși de protecție pentru evitarea iritațiilor sau poate fi distrusă cu sapa ori secera.
 
 

Cum se cosește ambrozia?

Pentru ca lucrările de combatere să fie cât mai eficiente, cositul mecanic sau manual trebuie efectuat cât mai aproape de suprafața solului, în vederea distrugerii tuturor ramificațiilor care pornesc din tulpina principală. În caz contrar, se distrug doar tulpina principală, iar restul ramificațiilor se dezvoltă, înfloresc și produc în continuare polen şi chiar seminţe, îmbogăţind astfel rezerva de seminţe din sol. Se recomandă cositul repetat de 2 - 3 ori pe an, obligatoriu de realizat înaintea fructificării plantei.
 
loading ...