UNDE AJUNG PLĂCINTELE MOLDOVENEȘTI? În 2022, au fost exportate 11 mln de kg

19 jun 2023
Anul trecut, producătorii din Republica Moldova au exportat peste 11 milioane de kg de produse de panificație. Cea mai mare cantitate a fost livrată în ţările Uniunii Europene, în special, în România. Dezvoltarea acestui tip de afacere a fost posibilă și datorită proiectelor și finanțărilor europene, spun antreprenorii, transmite AGROMEDIA, cu referire la TVR.
 
Victor Nistorică, producător, spune că produsele sale de panificație au ajuns chiar și în Irlanda. Iar în ultimele două luni, a exportat peste 20 de tone de plăcinte „Poale-n brâu”, în România.
 
Nu a fost deloc uşor pentru că oportunităţile au apărut chiar acum doi ani, dar am înţeles că nu eram pregătiţi. Trebuia să avem certificare ISO, autorizaţie pentru export, capacitate de producere. Livrarea la export presupune un volum mare într-o singură zi, spune antreprenorul.
 
Brutarii spun că secretul plăcintelor este umplutura cu ingrediente de calitate.
 
Suntem conştienţi că, acum, agricultorii noştri suferă la acest capitol şi noi încercăm să folosim şi materia primă din Republica Moldova. Brânza pe care o folosim la plăcintă este și de pe piaţa locală, şi adusă din Ucraina. Uleiul - la fel. Toate legumele şi fructele le luăm doar de pe piaţa locală, povestește Dorin Platon, şef secţie de producere.
 
Secretul unei plăcinte gustoase constă în: mult efort, să o întinzi bine, apoi umplutura de calitate şi omul alege care i se pare mai bună, spune Cristina Plugaru brutar.
 
Antreprenorul menționează că nu ar fi reuşit să crească capacitatea de producere fără ajutorul oferit de partenerii europeni. Majoritatea banilor câştigaţi în cadrul proiectelor sunt investiţi în echipamente.
 
Noi am fost beneficiari ODA pe partea programului de internaţionalizare. Am primit bani în valoare de două milioane de lei pe care i-am investit în generator de curent electric, malaxor, divisor, laminator şi am construit şi un depozit nou de congelare, menționează Victor Nistorică.
 
Potrivit datelor oficiale, în 2022, Republica Moldova a exportat în România peste 7 milioane de kg de produse de brutărie şi patiserie. România este principala ţară de destinaţie pentru produsele basarabene.
 
loading ...