VALERIU PRAȘCĂ – TÂNĂRUL CARE CREDE ÎN PLANTA VIITORULUI. Ce l-a motivat să dezvolte o afacere cu soia? Află aici

08 oct 2021
În timp ce tot mai mulți tineri își fac bagajele și pleacă peste hotare în căutarea unui viitor mai bun, alții vor să demonstreze că succesul poate fi construit și acasă, dacă la temelie stau munca și ambiția.
Același lucru putem spune și despre Valeriu Prașcă, un agricultor în vârstă de 33 de ani, care deține peste o sută de hectare de terenuri agricole în nordul țării: de la livezi cu mere până la plantații cu cartofi, ceapă sau soia.

Această ”îndeletnicire” îi curge prin vene încă de mic copil, fiind transmisă din generație în generație. Chiar dacă frații și surorile sale au luat calea străinătății, Valeriu a rămas în sat să prelucreze terenurile agricole moștenite inițial de la părinți, mai apoi cumpărând și altele.Cu câțiva ani în urmă, agricultorul a decis să planteze soia pe un teren de cinci hectare, în satul Corjeuți, raionul Briceni. Până la momentul actual, Valeriu a reușit să extindă suprafața însămânțată cu această cultură agricolă până la 20 hectare.

În luna octombrie, antreprenorul recoltează soia cu ajutorul unei combine agricole, urmând să o depoziteze, iar ulterior comercializeze pe piața internă.

Datorită promovării pe scară largă a conceptului de alimentație sănătoasă, soia a devenit un produs tot mai căutat. Aceasta  reprezintă o cultură valoroasă prin faptul că îmbină în componența sa o cantitate foarte ridicată de proteină în medie 40% şi de ulei 20%, fiind o sursă proteică potrivită atât pentru vegetarieni, cât și pentru cei care evită lactatele. Nu conține colesterol și este foarte slabă în grăsimi saturate. În mare parte datorită acestor motive, este considerată „planta minune” sau „planta viitorului” menită sa rezolve deficitul mondial de proteine.Producția de soia depinde îndeosebi de accesul la irigare. Până nu de mult, Valeriu Prașcă suporta costuri mari pentru a iriga plantația, dar de un an, de când face parte din Asociația Utilizatorilor de Apă pentru Irigații „Irigare-Nord”, costurile pentru un metru cub de apă livrat la irigare s-au micșorat de câteva ori, având totodată acces nelimitat la apă.

„Cu ajutorul irigării, putem obține o recoltă de până la cinci tone de soia le hectar. Apa este viață nu doar în cazul oamenilor, ci și a culturilor agricole. Fără irigare, 90 la sută din afacerile inițiate în domeniul agriculturii sunt sortite spre eșec.

În context, mesajul meu către autorități este să investească mai mult în sectorul de irigare, important pentru dezvoltarea afacerilor agricole, să mărească subvențiile și să atragă mai multe investiții în acest domeniu, prioritar pentru țara noastră”, a specificat tânărul.

În ultima perioadă, tot mai mulți tineri visează la propria afacere în detrimentul poziției de angajat. Valeriu Prașcă însă menționează că a fi propriul tău șef necesită mult mai multă responsabilitate, muncă și disciplină. Totuși, dacă ar lua-o de la capăt nu ar schimba nimic.

„Dacă toți vor pleca peste hotare, cine va rămâne să dezvolte țara? Eu cred în potențialul statului și al nostru, al tinerilor, iar prin muncă și ambiție, vom reuși să dezvoltăm țara astfel încât tot mai mulți din cei plecați să își dorească să revină”, a conchis agricultorul.Conform datelor oficiale oferite de Biroul Național de Statistică, suprafeţele ocupate de soia în Republica Moldova variază anual între 25 - 40 mii ha, cu o producție de circa 30 - 50 mii tone, în timp ce consumul local de soia este în jur de 90-100 de mii de tone, din care practic aproape jumătate sunt importuri.

Sursa: sda.gov.md
 

VALERIU PRAȘCĂ – TÂNĂRUL CARE CREDE ÎN PLANTA VIITORULUI. Ce l-a motivat să dezvolte o afacere cu soia? Află aici

VALERIU PRAȘCĂ – TÂNĂRUL CARE CREDE ÎN PLANTA VIITORULUI

Ce l-a motivat să dezvolte o afacere cu soia? Află aici

VALERIU PRAȘCĂ – TÂNĂRUL CARE CREDE ÎN PLANTA VIITORULUI. Ce l-a motivat să dezvolte o afacere cu soia? Află aici

loading ...