SUPRAFEȚELE RECORD DE SOIA SUNT AȘTEPTATE ANUL ACESTA ÎN UE

21 feb 2024
Țările Uniunii Europene plănuiesc să crească producția de soia cu 10%, atingând suprafețe record în acest an. Prețurile relativ mari la soia, cererea în creștere pentru proteine vegetale și stimulentele din politica internă a UE contribuie la acest lucru, potrivit anunțului asociației „Donau Soia”.
 
De asemenea, s-a amintit că anul trecut suprafața însămânțată cu soia în Europa a crescut cu aproximativ 7% — de la 4,7 milioane de hectare la 5,09 milioane de hectare. În același timp, creșterea suprafeței pentru această cultură în Ucraina în 2023 a fost de peste 20%, la nivelul de 1,8 milioane de hectare, de la 1,5 milioane de hectare în 2022, scrie Agriportal
 
UE și Ucraina au recoltat o cantitate record de soia. Recolta brută a acestei culturi în UE a crescut la 3 milioane de tone, adică cu 740.000 de tone sau cu 33% mai mult față de anul precedent.
 
Potrivit Donau Soia Moldova, țara noastră a reușit să crească producția de soia de la 31.000 de tone anul în 2022 la 50.000 de tone în 2023, în timp ce suprafața cultivată a rămas aproximativ aceeași, de 25.000 de hectare. Acest succes a fost posibil datorită creșterii precipitațiilor și îmbunătățirii randamentului recoltei.
 
UE rămâne dependentă de import pentru boabe de soia, a declarat Volodimir Pugaciov, directorul executiv al asociației Donau Soia. El a adăugat că există așteptări optimiste cu privire la creșterea suprafeței de soia și în Ucraina.
 
Pugaciov a subliniat importanța respectării cerințelor de calitate ale UE, în special, producția non-MG, interzicerea pesticidelor periculoase și utilizarea semințelor originale.
 
Asociația a menționat că companiile de semințe, atât interne, cât și străine, au toate oportunitățile de a oferi pieței semințe de soia de înaltă calitate. Treptat, producătorii trec la utilizarea semințelor de înaltă calitate, ceea ce este confirmat de creșterea productivității.
 
Avantajele boabelor de soia față de alte culturi agricole sunt sensibilitatea lor mai mică la fertilizare în comparație cu grâul și porumbul și, prin urmare, un cost atractiv de cultură și un efect pozitiv asupra rotației culturilor și sănătății solului. Aceste beneficii au dus la o creștere a culturilor de soia în Ucraina în ultimii doi ani, a informat asociația Donau Soia.
 
 
loading ...