RAPIȚA ȘI SOIA MODIFICATE GENETIC - AUTORIZATE DE BRUXELLES ÎN ALIMENTE ȘI FURAJE

27 feb 2023
Comisia Europeană a autorizat două culturi modificate genetic pentru alimente și furaje. Acestea sunt rapița, autorizată pentru prima dată, și boabele de soia, care primesc în schimb o reînnoire, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agrifood.

Autorizarea executivului european, însă, nu permite cultivarea acestora în UE. Aceste culturi modificate genetic au fost supuse unei proceduri descrise drept „completă și riguroasă”, care, potrivit experților, ar garanta un nivel ridicat de protecție a sănătății umane și animale și a mediului.

Autorizația se bazează pe un aviz al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), care a emis o evaluare științifică favorabilă, concluzionand că aceste organisme modificate genetic (OMG) sunt la fel de sigure ca și omologii lor convenționali.

Trebuie subliniat că, în ceea ce privește această alegere, statele membre nu au atins o majoritate calificată pro sau împotriva autorizației în cadrul Comitetului permanent și al Comisiei de apel ulterioare. Autorizațiile au fost apoi adoptate în mod autonom de Bruxelles și sunt valabile 10 ani. Toate produsele obținute din aceste OMG-uri vor fi supuse standardelor Uniunii Europene privind etichetarea și trasabilitatea.

După o fază inițială, caracterizată de precauție deosebită, sub presiunea mișcărilor ecologiste și a asociațiilor micilor producători, Uniunea Europeană și-a schimbat abordarea față de OMG-uri în ultimii ani.

Comisia Europeană declară că monitorizează progresul continuu al biotehnologiei moderne, „pentru a evalua modul în care UE poate profita de inovația în sectorul agroalimentar”, fără a compromite totuși standardele înalte de siguranță.
 
În ultimul deceniu, s-au dezvoltat noi tehnici, precum cele de așa-numită ”editare a genomului” care presupun manipularea ADN-ului unei plante prin îmbunătățirea anumitor caracteristici fără a fi nevoie să insereze ADN extern.
 
loading ...