VERDICTUL ANSA DESPRE PLOI: Roadă bună, dar și boli la culturile agricole. Cele mai frecvente în lunile de toamnă

01 sep 2021
Condițiile meteorologice din perioada de vară au fost în fond favorabile pentru creșterea, dezvoltarea și formarea roadei la culturile agricole.

În condițiile climatice formate dezvoltare însemnată au primit și majoritatea speciilor nocive plantelor. În perioada de toamnă dezvoltarea acestora va continua, cauzând dăunarea culturilor agricole și deprecierea calității producției. Dintre speciile de dăunătorii polifagi însemnătate economică vor primi murinele (Muridae), activitatea sporită a cărora se va semnala pe semănăturile de rapiță și culturile cerealiere de toamnă. Tot aici, pe parcursul lunilor de toamnă se va semnala hrănirea larvelor din a doua generație a buhei semănăturilor și cu semnul exclamării (Agrotis segetum şi A. exclamationis), în special în raioanele din nordul republicii, unde zborul fluturilor a fost sporit. Menținerea culturilor în stare liberă de buruieni va diminua nocivitatea dăunătorului.

Până la recoltarea culturilor prășitoare, precum și legumicole cu termene târzii de coacere (tomate, ardei, vinete, varză) va continua dezvoltarea larvelor buhelor (a verzei, a fructificațiilor) din a doua și a treia generații. Atacuri însemnate a larvelor este posibil pretutindeni la tomate, porumb varză, ardei, vinete, în special pe timp cald (t℃=22-28ºC), cu umiditate moderată.

Bolile la păioase

La păioasele de toamnă va continua depunerea ouălor şi ecluzarea larvelor gândacului ghebos (Zabrus tenebrioides). Hrănirea larvelor va fi deosebit de periculoasă pe câmpurile însămânțate cu semințe netratate cu insecticide, în special pe timp cald cu precipitații periodice. Va continua zborul mai multor specii de muște dăunătoare cerealelor (musca de Hessa – Mayetiola destructor, musca suedeză - Osсinella pusilla şi musca neagră a grâului - Phorbia fumigate), cu depunerea ouălor pe frunzele tinere (faza de 1-3 frunze). Atacul însemnat al muștelor se prognozează la semănăturile timpurii, în special în condiții cu timp cald și moderat umed. Până la sosirea timpului rece daună vor cauza imago și larvele de cicade (neagră – Laodelphax striatella, comună a cerealelor - Macrosteles laevis, striată a cerealelor - Psammotettix striatus), care pe lângă faptul că înțeapă și sug sucul din plantă mai transmit bolile virotice de la o plantă virusată la alta sănătoasă. Plantele puternic atacate stagnează în creștere, iernează slab.

Bolile la porumb și legume

La porumb până la finele lunii septembrie va continua depunerea ouălor în sol de gândacul viermelui vestic al rădăcinilor de porumb (Diabrotica virgifera virgifera Le Conte). Până la recoltarea culturii va continua și hrănirea larvelor sfredelitorului porumbului (Ostrinia nubilalis), care ajunse la completa dezvoltare vor trece în partea inferioară a tulpinilor pentru iernat. La rapița de toamnă pe parcursul lunilor septembrie-octombrie va continua atacul de puricii cruciferelor (Phyllotreta sp) și de larvele viespii rapiței (Athalia rosae) din a doua generație, cu numărul pe unele câmpuri peste pragul economic de dăunare (>2 ex/planta).

La tomate, ardei și vinete, precum și varza tardivă vor continua să dăuneze speciile de păduchi (Macrosiphum neuphorbiae, Myzus persicae), tripsul comun (Trips tabaci). În condiții favorabile de dezvoltare (nopți reci cu rouă sau ploaie se alternează cu zile înnourate, moderat calde), va progresa contaminarea cu mană (Phitophtora infestans), precum și dezvoltarea pătărilor.

Bolile din livezi și podgorii

În livezi până la finele lunii octombrie va continua dezvoltarea larvelor generației a doua a păduchelui din San-Jose (Quadraspidiotus perniciosus), și a păduchelui lânos (Eriosoma lanigerum), care vor continua să dăuneze fructele, lăstarii, ramurile, tulpinile.
În livezile cu specii sămânțoase la temperaturi pozitive în lunile de toamnă va continua dezvoltarea majorității agenților patogeni din genurile Podosphaera, Venturia, Monilia, Cytospora ș.a., precum și bacterii (Pseudomonas și Erwinia).

La vița de vie, în condiții favorabile de dezvoltare, până la sosirea timpului rece va continua dezvoltarea cancerului bacterian (Agrobacterium tumefaciens), mai însemnat pe sectoarele afectate de ploile cu grindină sau de dăunători.

 
Top știri

CONCEPEREA PLANULUI DE FERTILIZARE, în condiţiile în care inputurile s-au scumpit

27 oct 2021

OBIECTIV ATINS: R.Moldova a reușit să armonizeze legislația națională cu cea europeană

25 oct 2021

ZILE CALDE ȘI NOPȚI RECI: Vezi prognoza meteo pentru 25 – 31 octombrie

25 oct 2021

STARE DE URGENȚĂ ÎN R. MOLDOVA DIN CAUZA DEFICITULUI DE GAZE

22 oct 2021

VIDEO: SISTEM DE RĂDĂCINĂ PROTEJATĂ PENTRU CREȘTEREA A 10 MII DE PUIEȚI

22 oct 2021
Din aceiași categorie

PRIMELE CIREȘE AU PREȚ DE "LUX". Un kilogram costă până la 150 de lei

10 mai 2020

A FURAT UN STUP CA SĂ DEVINĂ APICULTOR. Cazul unui bărbat din Râbnița, de râs și de plâns. Detalii, AICI

23 jun 2021

GUVERNUL A DECIS: Produsele autohtone vor ocupa 50 la sută din rafturile comerciale. Câte din ele se conțin în lista aprobată

15 jul 2021

DE CE MIEREA DE SALCÂM DIN ACEST AN COSTĂ 150 LEI DE KILOGRAM? Vezi argumentele apicultorilor

16 jun 2021

VIN ÎNGHEȚURILE. Meteorologii au anunțat Cod Galben în toată țara

17 sep 2021

VERDICTUL ANSA DESPRE PLOI: Roadă bună, dar și boli la culturile agricole. Cele mai frecvente în lunile de toamnă

VERDICTUL ANSA DESPRE PLOI: Roadă bună, dar și boli la culturile agricole

Cele mai frecvente în lunile de toamnă

VERDICTUL ANSA DESPRE PLOI: Roadă bună, dar și boli la culturile agricole. Cele mai frecvente în lunile de toamnă

loading ...