Condițiile meteorologice din perioada de vară au fost în fond favorabile pentru creșterea, dezvoltarea și formarea roadei la culturile agricole.
În condițiile climatice formate dezvoltare însemnată au primit și majoritatea speciilor nocive plantelor. În perioada de toamnă dezvoltarea acestora va continua, cauzând dăunarea culturilor agricole și deprecierea calității producției. Dintre speciile de dăunătorii polifagi însemnătate economică vor primi murinele (Muridae), activitatea sporită a cărora se va semnala pe semănăturile de rapiță și culturile cerealiere de toamnă. Tot aici, pe parcursul lunilor de toamnă se va semnala hrănirea larvelor din a doua generație a buhei semănăturilor și cu semnul exclamării (Agrotis segetum şi A. exclamationis), în special în raioanele din nordul republicii, unde zborul fluturilor a fost sporit. Menținerea culturilor în stare liberă de buruieni va diminua nocivitatea dăunătorului.
Până la recoltarea culturilor prășitoare, precum și legumicole cu termene târzii de coacere (tomate, ardei, vinete, varză) va continua dezvoltarea larvelor buhelor (a verzei, a fructificațiilor) din a doua și a treia generații. Atacuri însemnate a larvelor este posibil pretutindeni la tomate, porumb varză, ardei, vinete, în special pe timp cald (t℃=22-28ºC), cu umiditate moderată.
Bolile la păioase
La păioasele de toamnă va continua depunerea ouălor şi ecluzarea larvelor gândacului ghebos (Zabrus tenebrioides). Hrănirea larvelor va fi deosebit de periculoasă pe câmpurile însămânțate cu semințe netratate cu insecticide, în special pe timp cald cu precipitații periodice. Va continua zborul mai multor specii de muște dăunătoare cerealelor (musca de Hessa – Mayetiola destructor, musca suedeză - Osсinella pusilla şi musca neagră a grâului - Phorbia fumigate), cu depunerea ouălor pe frunzele tinere (faza de 1-3 frunze). Atacul însemnat al muștelor se prognozează la semănăturile timpurii, în special în condiții cu timp cald și moderat umed. Până la sosirea timpului rece daună vor cauza imago și larvele de cicade (neagră – Laodelphax striatella, comună a cerealelor - Macrosteles laevis, striată a cerealelor - Psammotettix striatus), care pe lângă faptul că înțeapă și sug sucul din plantă mai transmit bolile virotice de la o plantă virusată la alta sănătoasă. Plantele puternic atacate stagnează în creștere, iernează slab.
Bolile la porumb și legume
La porumb până la finele lunii septembrie va continua depunerea ouălor în sol de gândacul viermelui vestic al rădăcinilor de porumb (Diabrotica virgifera virgifera Le Conte). Până la recoltarea culturii va continua și hrănirea larvelor sfredelitorului porumbului (Ostrinia nubilalis), care ajunse la completa dezvoltare vor trece în partea inferioară a tulpinilor pentru iernat. La rapița de toamnă pe parcursul lunilor septembrie-octombrie va continua atacul de puricii cruciferelor (Phyllotreta sp) și de larvele viespii rapiței (Athalia rosae) din a doua generație, cu numărul pe unele câmpuri peste pragul economic de dăunare (>2 ex/planta).
La tomate, ardei și vinete, precum și varza tardivă vor continua să dăuneze speciile de păduchi (Macrosiphum neuphorbiae, Myzus persicae), tripsul comun (Trips tabaci). În condiții favorabile de dezvoltare (nopți reci cu rouă sau ploaie se alternează cu zile înnourate, moderat calde), va progresa contaminarea cu mană (Phitophtora infestans), precum și dezvoltarea pătărilor.
Bolile din livezi și podgorii
În livezi până la finele lunii octombrie va continua dezvoltarea larvelor generației a doua a păduchelui din San-Jose (Quadraspidiotus perniciosus), și a păduchelui lânos (Eriosoma lanigerum), care vor continua să dăuneze fructele, lăstarii, ramurile, tulpinile.
În livezile cu specii sămânțoase la temperaturi pozitive în lunile de toamnă va continua dezvoltarea majorității agenților patogeni din genurile Podosphaera, Venturia, Monilia, Cytospora ș.a., precum și bacterii (Pseudomonas și Erwinia).
La vița de vie, în condiții favorabile de dezvoltare, până la sosirea timpului rece va continua dezvoltarea cancerului bacterian (Agrobacterium tumefaciens), mai însemnat pe sectoarele afectate de ploile cu grindină sau de dăunători.