VESTE REA PENTRU AGRICULTORI! Se anunță Cod Galben de Îngheț

27 apr 2023
Meteorologii vin cu vești îngrijorătoare pentru agricultori. La sfârșit de aprilie, când toți pomii sunt în floare, se anunță pericol de îngheț la suprafața solului și în aer. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis astăzi, 27 aprilie, Cod Galben de Îngheț.

Astfel, potrivit SHS, în perioada 28-29.04.2023,  în orele nocturne și ale dimineții, la suprafața solului și izolat în aer, se prevăd înghețuri cu intensitatea de -1..-2°C.

De asemenea, meteorologii avertizează despre intensificări ale rafalelor de vânt. În perioada 27.04, în intervalul orelor 10-20 și pe 28.04, în intervalul orelor 8-20, pe arii extinse, se prevăd intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de până la 15-20 m/s. Avertizarea este pentru întreg teritoriului țării.Luna aprilie 2023 este marcată de temperaturi scăzute și valori negative, care s-au înregistrat în mai multe nopți la începutul perioadei. Potrivit specialiștilor, înghețurile de la început de aprilie nu au afectat culturile de câmp și nici pomii fructiferi, doar izolat, zarzării și caișii.

Anul trecut, la 20 aprilie, de asemenea au fost temperaturi negative care au afectat culturile de cireș, cais și pe alocuri de măr. Atunci, la Briceni temperaturile negative au ajuns chiar și la -9 grade Celsius.

Potrivit specialiștilor, în zona noastră, riscul de îngheț se menține până pe 6-10 mai. În anul 2020, au fost înregistrate temperaturi negative și în data de 11 mai, care au afectat negativ unele specii pomicole. Pentru pomii fructiferi, salvarea sunt sistemele anti îngheț, dar, deocamdată, încă sunt puțini fermieri care le-au instalat în livezi, preponderent în plantațiile de cireș.
 
 
loading ...