Un grup de producători agricoli din țara noastră a fost într-o vizită de studiu în Italia. Fermierii au vizitat expoziția specializată Macfrut 2022 și Simpozionul Internațional pentru cireșe. În cadrul evenimentului, experți mondiali în creșterea cireșului, veniți din SUA, Chile și Europa au vorbit despre tehnologiile moderne de creștere a acestui fruct, despre managementul de precizie a livezilor de cireși, sistemele de acoperire, protecția plantelor și post recoltare.
Pe noi ne-au interesat tehnologiile post recoltă, de sortare și răcire a cireșelor. Astăzi, nu este o problemă să vinzi cireșe în Europa, dar trebuie acestea să fie calitative. Noi putem crește cireșe bune, dar punctul slab este protecția de ploi și grindină, răcirea și sortarea. În Germania, am găsit cumpărători pentru cireșele noastre, dar principala condiție este: calitatea și sortarea.
În țara noastră, sunt foarte puțini producători care au sistem de răcire, câțiva au sistem de sortare, dar ele nu sunt perfecte. În Italia, am văzut case de ambalare, de sortare, însă acestea sunt foarte scumpe, pot ajunge și la 100 de mii de euro, nu toți fermierii își permit o astfel de investiție. La fel, sistemele de protecție anti ploaie și antigrindină, costă în jur de 30 de mii de euro pentru un hectar.
Pentru că se oferă subvenții la ele, sunt câțiva fermieri interesați să-și instaleze astfel de protecție în livezile lor, a declarat pentru Agromedia, Vitalie Gorincioi, Președintele de onoare al Moldova Fruct.
Cei prezenți la eveniment au avut ocazia să viziteze plantații moderne de cireș și să vadă cum funcționează în practică inovațiile în domeniu.
Am avut și vizite în teren, unde am văzut cum funcționează mai multe tipuri de sisteme inovative anti ploaie. Am fost norocoși pentru că chiar în ziua vizitei a plouat, astfel fermierii au putut analiza și lua o decizie, care tip de sistem este mai potrivit pentru plantația lor. La fel și eu mi-am făcut o concluzie, care dintre ele ar fi mai eficientă pentru Republica Moldova. Trebuie să luăm o decizie corectă atunci când proiectăm instalarea sistemului, a declarat pentru Agromedia, Eugeniu Gudumac.
Despre pagubele pe care le vor suporta fermierii din cauza înghețurilor din luna aprilie, Eugeniu Gudumac a spus:
Despre consecințele înghețurilor din acest an, consider că este prematur încă să discutăm. Corect este să ne expunem atunci când vedem deja fructul și decidem, merge spre industrializare sau spre comercializare în stare proaspătă. Putem estima că a înghețat 100%, dar acolo pot rămâne fructe ce vor fi duse la industrializare. Sau putem presupune că au rămas fructele, dar în rezultatul înghețurilor, poate apărea rugina pronunțată pe coaja fructului și acestea nu pot fi vândute în stare proaspătă. Alt aspect, pomii abia au înflorit și chiar dacă vedem fructe, ele pot să cadă ulterior, în luna iunie. Motivul: în urma înghețului, pistilul nu s-a dezvoltat corespunzător, a specificat Eugeniu Gudumac.
Nu am putut să nu întrebăm Președintele de onoare al Moldova Fruct unde se vor vinde în acest an cireșele moldovenești.
Este nevoie urgent ca statul să intervină și să simplifice modalitatea de traversare a frontierei cu România, pentru camioanele cu mărfuri. Fluidizarea transportului la vamă este problema stringentă a momentului. Camioanele cu măr stau câte 3 zile în rând pentru a traversa frontiera. În scurt timp, începe sezonul cireșelor, caiselor, prunelor, toate sunt fructe ușor alterabile, deci nu pot să stea zile în șir în vamă, a declarat Vitalie Gorincioi.
Potrivit lui Vitalie Gorincioi, fermierii moldoveni încă nu au contracte de realizare a cireșelor pe piața europeană, dar se poartă discuții în acest sens.
Citește și: A INSTALAT SISTEME ANTI-ÎNGHEȚ PENTRU TOATE CELE 75 DE HA DE LIVADĂ
Noi știm precis că marfa noastră va fi procurată dacă va ajunge pe piața UE. Așa a fost și cu prunele, am început de la câteva camioane, acum, exportăm peste 15 mii de tone de prune în UE, a menținat Vitalie Gorincioi.
În prezent, Republica Moldova are mai mult de 4.000 de hectare plantate cu cireși, iar suprafețele ocupate de livezi intensive sunt în creștere. Producția de cireșe din Moldova, în prezent, ajunge la aproximativ 15 000 de tone pe an. Moldova se numără printre primii 20 de exportatori mondiali de cireșe.