La scurtă distanță de orașul Ungheni, o explozie aromată și mov de lavandă atrage toate privirile trecătorilor. Și, pentru că suntem în plină campanie de recoltare, plantele au început să fie colectate pentru a fi transformate în ulei esențial. După o vizită de studiu în Franța, Nicolae Granciuc, a rămas atât de impresionat de frumusețea și farmecul plantelor de levănțică încât a decis să pună pe roate o astfel de afacere în Moldova. Nu i-a fost frică de provocări pentru că a studiat totul până în cele mai mici detalii. A pornit de la trei hectare de lavandă, iar acum gestionează 11 hectare, dintre care 8 hectare de levănțică plantate în 2018. În toiul sezonului de colectare a plantelor, antreprenorul estimează să obțină până la 6 tone de plante la hectar. Pentru a deveni cât mai competitiv pe piață și a valorifica inteligent florile, omul de afaceri nu și-a dorit să se ocupe de plante doar în scop decorativ, ci a găsit o alternativă mai profitabilă - producerea uleiului eteric, recunoscut ca fiind cel mai apreciat ulei esențial, datorită numărului foarte mare de beneficii. Mai mult, producătorul nu s-a oprit aici, ci a construit, în acest an, și o mică fabrică de producere a uleiului.
“
Cea mai sigură metodă de a menține productivitatea plantelor și a asigura calitatea intactă a uleiului esențial este de a avea acces la propria distilerie. Astfel, am decis să construim propria fabrică, echipamentul modern a fost adus din Franța și a costat suficient de mult, dar investiția a meritat efortul”, a spus Nicolae Granciuc.
Procesul de transformare a plantelor proaspăt culese din câmp în ulei esențial este unul fascinant, cel puțin pentru vizitatori. După cum explică Nicolae Granciuc, uleiul se obține după ce florile trec prin câteva etape de încălzire la aburi, iar astfel proprietățile terapeutice nu sunt afectate. Ulterior, uleiul obținut este încă o dată filtrat, pentru ca nicio impuritate sau rămășiță din plante să nu rămână în acest lichid. La final, uleiul se depozitează în recipiente de inox și se păstrează într-un loc întunecat și răcoros. În astfel de condiții, uleiul poate fi păstrat până la 4 ani. În medie, din o tonă de plante de lavandă se obține circa 15 litri de ulei.
“
Totuși, nu mereu avem această cifră, deoarce contează foarte mult condițiile climaterice. Zilele trecute am obținut mai puțin ulei, pentru că a fost vânt și temperaturi joase, ceea ce a redus concentrația din inflorescențe”, explică Nicolae.
Din cele 11 hectare de lavandă, antreprenorul speră să poată obține în jur de 300 litri de ulei esențial. Deși nu este o cultură extrem de pretențioasă, lavanda are nevoie de a fi irigată pentru o dezvoltare mai bună. Pe parcursul unui an, Nicolae Granciunc irigă terenurile de cel puțin patru ori.
“Este important să irigăm lavanda primăvara, când este în faza de vegetație, apoi, imediat după recoltare, pentru că în acest moment, planta este mai vulnerabilă și trebuie să se refacă, și în perioada de vară și toamnă când lipsesc precipitațiile și avem parte de o perioadă mai secetoasă”, explică antreprenorul.
Nicolae Granciuc este determinat să investească, în continuare, în afacere cu lavandă pentru că este mulțumit de rezultatele pe care le obține. În Moldova, numărul celor care decid să cultive lavandă a crescut considerabil. Afacerea aduce destul de bun profit producătorilor, iar lavanda este apreciată atât în țară cât și peste hotare.
Sursa: Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova