CONGELEAZĂ FRUCTE ȘI LEGUME MOLDOVENEȘTI ȘI LE EXPORTĂ ÎN TOATĂ LUMEA. Faqieh Fahar: „Am ajuns să livrăm bunătăți moldovenești și în Statele Unite ale Americii”

23 jan 2023
Fructele și legume congelate câștigă tot mai mult teren printre consumatorii din țara noastră. Pot fi cumpărate în orice anotimp, iar după dezghețare, vor fi la fel de viu colorate, suculente și aromate la fel ca cele proaspete. Consumatorii sunt mulțumiți, iar agricultorii și furnizorii de astfel de produse au doar de câștigat. Mai ales, dacă se utilizează tehnologii eficiente, cum ar fi congelarea cu șoc termic.

Întreprinderea SRL „Rikardel” procesează anual peste 500 de tone de legume, fructe și pomușoare. Remarcabil este faptul că peste 80 la sută din produse sunt contractate de la agricultori cu un an înainte. Este practicată chiar și achitarea unor plăți în avans pentru a sprijini horticultorii să procure semințe și imputuri de calitate. Pentru procesare este selectată doar materia prima de calitate superioară.

Faqieh Fahar, Administrator SRL „Rikardel”:

Am început activitatea întreprinderii moldo-iordaniene „Rikardel” în anul 2008. Decizia de a ne specializa pe domeniul congelării rapide a fructelor și legumelor a fost una firească pentru că în Moldova sunt fructe și legume cu un gust deosebit. De multe ori, în plin sezon de recoltare, agricultorii nu au unde vinde marfa. Congelarea cu șoc termic este cea mai bună soluție de conservare care permite păstrarea calităților gustative, a vitaminelor și respectiv al aspectului și texturii fructelor, legumelor, verdețurilor și pomușoarelor. La moment, oferim consumatorilor posibilitatea să guste din toate legumele, fructele și pomușoarele produse la noi. Mai nou am ajuns să livrăm bunătăți moldovenești și în Statele Unite ale Americii.Cu suportul Proiectului „Livada Moldovei”, antreprenorul a accesat un împrumut de peste 152 de mii de euro pentru dotarea întreprinderii cu panouri fotovoltaice cu o capacitate de generare de 800 -1000 Kw pe zi. A fost modernizat și tunelul de congelare cu șoc termic. Această investiție permite creșterea capacității de procesare a fructelor, legumelor și pomușoarelor de la 2 tone pe oră, la 15-20 de tone. Grație instalării panourilor fotovoltaice, consumul de energie electrică din rețea, necesară pentru congelarea și păstrarea produselor, a scăzut semnificativ crescând competitivitatea produselor procesate.   Ne propunem să valorificăm și rețete locale. De exemplu, coacem ardeii și vânăta la foc cu lemne pentru a le conferi un gust autentic. Oferim și produse mai exotice pentru Republica Moldova – puteți gusta și sparanghel cultivat la noi în țară. Spun „la noi” pentru că mă simt localnic, fiind stabilit de mulți ani aici și în afacere sunt ajutat de soție, fiu, cumnată și mama-soacră, născuți aici în Moldova.  Tocmai acest lucru mă face să fiu nedumerit când consumatorii noștri consideră că produsele congelate importate sunt mai bune decât cele locale. Avem misiunea de a-i convinge de contrariul, oferindu-le produse autohtone cu un gust deosebit. Mai sperăm că vom avea o deschidere mai mare din partea rețelelor comerciale, care să ne accepte, în condiții mai avantajoase, produsele locale pe rafturile lor, povestește Faqieh Fahar.

SRL „Rikardel” oferă 25 de locuri de muncă permanente și alte 25 sezoniere. Pentru că administratorii sunt în plin proces de extindere a capacităților de procesare și stocare, cantitatea legumelor, fructelor și pomușoarelor procesate ar putea crește mult peste 500 de tone. Astfel, vor fi create noi locuri de muncă, nu doar la întreprindere dar și în gospodăriile agricole care livrează materia primă.

Sursa: Livada Moldovei
loading ...