EDUCATOAREA CARE CREȘTE CRIZANTEME. Cristina Rusu din Budești e pe cale să dezvolte o afacere rezistentă cu parfum de flori

23 apr 2021

Pentru că duminică sunt Floriile, ziua în care mai toate gospodinele plantează flori, așa cum spune și rânduiala creștină, AGROMEDIA vă prezintă istoria unei tinere antreprenoare din Budești, care crește  crizanteme, numite și dumitrițe, și „reginele toamnei”. De pe la sfîrșitul lunii august și până cade prima zăpadă, grădina Cristinei Rusu, educatoare de profesie, seamănă cu un lan multicolor, unde găsim cele opt specii de crizanteme înflorite, pe care, dacă le admiri, uiți de toate grijile. E un fel de terapie cu flori, dacă vreți.
 
Cristina are această pasiune de doi ani, când a sădit primele rădăcini mai mult pentru plăcerea ochilor săi, dar pe care speră să o transforme într-o afacere, din care, eventual, să adune și profit.
 
„Le plantez primăvara, le înmulțesc din rădăcini. Din una, pot crește alte două-trei flori. Din păcate, nu am o seră și timpul de afară e nefavorabil pentru ele. E destul să înghețe un pic la suprafața solului, așa cum s-a întâmplat acum, și crizantemele mor... Câteva specii, pe care le am de la început, le-am pierdut. Frigul a uscat rădăcinile. Și asta după ce toată iarna au stat în grădină, fără a fi învelite sau protejate de temperaturile anotimpului rece. Este adevărat, dumitrițele sunt considerate cele mai rezistente specii de flori, doar că unele dintre ele sunt destul de vulnerabile. Cele înalte trec mai ușor peste îngheț, în schimb, cele pitice, sensibile cum sunt, cedează”, ne-a povestit Cristina.
 
“Regina toamnei”, un cadou portivit de casă nouă
 
“Reginele toamnei” sunt pline de paradoxuri. Deși rezistente, sunt, în același timp, și delicate. Colorate, dar și parfumate, le putem vedea în grădini, florării, margini de drum, fără să știm, de fapt, ce istorie au și ce semnifică aceste minuni mici. Ele, de fapt, mai au un nume – “florile de aur”, și asta pentru că nuanța galbenă este foarte răspândită printre soiurile de crizanteme.
 
 Își au originea în China, în Europa au ajuns abia în secolul al XVII-lea. În mod evident, asiaticii sunt cei care au cele mai multe tradiţii legate de această floare. În China există chiar un oraş cu numele Ju-Xian, ceea ce înseamnă “oraşul crizantemă”, în timp ce japonezii au un festival al bucuriei, dedicat florilor de crizanteme, pe care le consideră o reprezentare a perfecţiunii şi un simbol al vieţii şi al soarelui. În Europa, crizantema a fost mai întâi apreciată pentru proprietăţile ei medicinale, mai apoi pentru cele ornamentale. Dacă tot am vorbit despre terapie cu flori, în Feng-Shui, “regina toamnei” este asociată cu norocul şi cu energia Yang, fiind un cadou potrivit de casă nouă.
 
„Dacă am vreo problemă pe suflet sau un gând rău, e suficient să le privesc și mă încarc de energie pozitivă. Deocamdată, nu am adunat profit de pe urma pasiunii mele, dar am început deja să vând. Încă de anul trecut. La vecini, pe la piețe, târguri. Dar e perioada pandemiei, nunți și cumetrii nu s-au jucat, zile de naștere nu s-au serbat, și oamenii au fost preocupați mai mult să aibă ce mânca. La târgul producătorilor autohtoni, la care am participat și eu pentru prima dată, nu s-au prea uitat spre flori. Și e păcat”, ne-a spus mica antreprenoare.
 
Tot anul trecut, a mers și la piața de flori din Strășeni. „Le vând în ghiveciuri. Le scot din pământ cu tot cu rădăcini și le sădesc în vase. Prețul cerut a fost unul foarte mic – 50-60 lei/ghiveci, în timp ce alți comercianți propuneau aceeași marfă la un preț dublu. Încă nu am aplicat pentru niciun grant sau proiect, dar sper că va veni ziua când îmi voi schița un plan de afaceri și, probabil, voi construi și o seră, unde voi putea crește și lalele. M-am gândit și la ele, dar e nevoie de o seră dotată cu sistem de irigare și încălzire, dacă vrem ca la 8 martie să avem lalele înflorit”, a menționat Cristina.
 
Nu e deloc complicat să le crești. Crizantemele au nevoie de umiditate și îngrășăminte, așa că protagonista noastră le stropește în fiecare dimineață  de vară, iar o dată în săptămână le „hrănește” cu fertilizant. În plus, e suficient să le prășești o singură dată în toată perioada de creștere, așa că nu îți ia mult din timp. „Dacă aș mai avea și unde să le vând, chiar aș ceda din timpul meu și aș încerca să dezvolt marea mea pasiune. Sunt flori destul de rentabile, înfloresc prin august și țin până le acoperă zăpada”, ne-a mai povestit dna educatoare.
 
Dacă treceți, totuși, prin Budești, intrați și prin grădina Cristinei Rusu, acolo unde crește crizantema, floarea de aur și ultimul mesager al toamnei.



 
loading ...