FATA CU CIOCOLATA: Amelia Bolun, tânăra de 15 ani, ce știe deja care va fi afacerea ei de succes

31 aug 2022
Ciocolata poate fi nu doar delicioasă, dar și sănătoasă. Ne-o demonstrează Amelia Bolun, o adolescentă din Chișinău, care la doar 15 ani, încearcă să pună pe roate mica sa afacere cu ciocolată artizanală. Pasionată de cofetărie și inspirată de cele mai noi trenduri din domeniu, Amelia face din ciocolată adevărate opere de artă.

Ciocolata cu portocală uscată, kiwi și căpșune, decorată minuțios cu nuci caju, semințe de dovleac, alune sau migdale cucerește consumatorii întâi prin felul în care arată, apoi, prin gustul deosebit.

Amelia povestește că i-a plăcut dintotdeauna să stea pe lângă mama atunci când gătea, apoi, s-a furișat singură în bucătărie unde nu încetează să experimenteze. Primele sale ciocolate la fel au fost rezultatul unui experiment.

Aventura mea în lumea ciocolatei a început acum un an, când am primit în dar o cutie de prune uscate în ciocolată. Mi-a venit ideea, am încercat, mi-a plăcut și așa a pornit totul. Le sunt foarte recunoscătoare părinților care au avut încredere și răbdare cu mine. Ei mi-au cumpărat și primii saci de ciocolată, a declarat Amelia pentru AGROMEDIA.Deși, la început, pare simplu, nu este deloc așa. Ciocolata este un ingredient destul de pretențios. Nu este suficient să o topești și să adaugi ingredientele necesare. Sunt o listă întreagă de secrete și reguli pe care dacă nu le respecți, riști să strici produsele, menționează Amelia.

Nu mi-a dat nimeni o rețetă specială după care să prepar ciocolatele. Singură am învățat, am căutat informații, lecții online. Am experimentat foarte mult până am ajuns să temperez corect ciocolata. Ciocolata nu trebuie doar topită, este o temperatură anumită la care trebuie încălzită, apoi, tot la o temperatură exactă, să fie răcită. Sunt mici secrete de urmat pentru ca ciocolata să aibă o culoare frumoasă uniformă, ca să nu aibă imperfecțiuni. De asemenea, sunt pași exacți de urmat pentru ca ciocolata, fiind un produs perisabil, să reziste mai bine la temperaturi mai ridicate și umiditate, spune cu multă seriozitate adolescenta.

Tânăra povestește că primele ciocolate au fost pentru membrii familiei, prieteni, apropiați, preparate mai mult din curiozitate. Ideea de a transforma pasiunea într-o mică afacere a apărut pe parcurs.

Nici nu mi-am dat seama când au început primele solicitări pentru ciocolatele mele. Au gustat, le-a plăcut și m-au rugat să prepar și pentru ei. Așa mi-a venit și ideea să plasez poze cu produsele mele pe rețelele de socializare, cererile nu au întârziat să apară. Așa reușesc să-mi fac un mic venit și, în plus, eu primesc o mare plăcere din această activitate, ne-a mărturisit Amelia.Mica antreprenoare își dorește foarte mult să studieze mai aprofundat acest domeniu, să facă studii, dar așa cum vârsta încă nu-i permite să se înscrie la o școală de patiserie, învață tehnicile și tehnologiile de preparare din mediul online.

Folosesc doar ciocolată belgiană de cea mai bună calitate. De asemenea, diferite tipuri de fructe uscate, nuci, semințe pe care le cumpăr de la producătorii noștri autohtoni.

Ciocolatele sunt preparate hand made. Fiecare comandă a clientului este unică. Consumatorii au posibilitatea să-și aleagă ce tip de ciocolată vor, cu ce fructe, ce tip de nuci sau ce fel de set își dorește. Pot comanda plite de ciocolate sau seturi de ciocolate mai mici. De exemplu, de Paște, sunt solicitate seturile cu oușoare, de 1 septembrie, plitele.

În prezent, fac totul singură. Atunci când nu reușesc,  mă ajută părinții să împachetez sau să livrez produsele.Părinții Ameliei spun că deși o vedeau pasionată de bucătărie, primele ciocolate ale fiicei lor au fost o mare surpriză pentru ei. La început, au privit sceptic la dorința ei de a-și vinde produsele, în prezent, însă, sunt mândri de ea, o susțin și o ajută.

Amelia este un copil foarte ambițios și în pofida scepticismului nostru a insistat și să facă ceea ce-i place. Primele ustensile și produse i le-am cumpărat noi, apoi, ea singură s-a descurcat, își procură singură tot de ce are nevoie. Eu o pot ajuta doar la livrare uneori. În rest, ea e specialista. Am încercat o dată să-i temperez ciocolata și nu am reușit. Ea mereu ne surprinde cu ceva nou. De exemplu, la ziua de naștere a frățiorului ei ne-a spus nu cumpărați tort pentru că îl fac eu și a preparat unul extraordinar de frumos și gustos, ne-a spus mama Ameliei, Elena Bolun.

De cele mai multe ori, ciocolatele Ameliei sunt cumpărate pentru a fi oferite în dar. De exemplu, în această perioadă, o listă mare de cumpărători așteaptă să-și primească ciocolatele pentru a le duce profesorilor la 1 septembrie. Dar sunt și din gurmanzii care le cumpără pentru a-și alinta papilele gustative. Deocamdată, platforma de realizare sunt rețelele de socializare, dar planifică să participe și la târgurile organizate în Capitală. O plită de ciocolată cu fructe și nuci costă 65 de lei.
loading ...