Andrei Guțu, fondatorul fermei, și-a început activitatea în agricultură crescând vaci. După o perioadă muncită peste hotare, a luat o decizie importantă: să vândă efectivul de bovine și să înceapă de la zero cu o specie nouă, la sfatul unui prieten care i-a spus simplu și direct: „Să nu-ți mai cumperi văcuțe. Ia-ți capre!”.
Lucrând peste hotare, am adunat banii pentru primele 33 de căprițe. Așa a început totul. Astăzi avem în jur de 300 de capete în fermă, povestește Andrei. Investiția inițială, mică, s-a transformat treptat într-o fermă modernizată cu sprijinul partenerilor de dezvoltare.
Tehnologie și tradiție în aceeași curte
Odată cu extinderea efectivului, familia Guțu a beneficiat de suportul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și al Guvernului Elveției, prin proiecte de sprijin rural. În fermă a fost instalată o sală de muls dotată cu echipamente moderne și a fost construit un acoperiș nou pentru grajd. Aceste îmbunătățiri au făcut diferența în eficiența muncii zilnice.

Pentru noi, utilajul și acoperișul la grajd au fost foarte necesare. Munca s-a ușurat mult. Dacă înainte mulgeam 60–70 de capete cu mâinile, acum, într-o oră și 20 de minute, mulgem până la 170 de capete, explică Andrei.
Fermierul spune că schimbarea a fost esențială nu doar pentru efortul fizic, ci și pentru calitatea laptelui, igiena mulsului și igiena animalelor, toate îmbunătățite prin automatizare.
Brânză artizanală, făcută în familie
Ferma nu se rezumă doar la lapte. Soția lui Andrei, Diana Guțu, este responsabilă de prelucrarea laptelui în brânză artizanală, produsă direct în gospodărie. Cu dragoste pentru animale și grijă pentru calitate, Diana a ales să se implice activ în afacere, găsindu-și locul în partea de procesare.
Mi-a plăcut mereu să fiu aproape de animale. Am decis să mă ocup de producția brânzei. Pentru că știm exact cu ce hrănim caprele și câtă grijă avem de ele, știm și că laptele este sănătos, de calitate, povestește Diana.
Povestea nu este completă fără Corneliu (19 ani) și Emilia (7 ani) – copiii familiei, care sunt deja parte activă a activității zilnice. Corneliu muncește alături de tatăl său și își dorește să preia într-o zi conducerea fermei.
Lucrez de mic copil cu tata. Am fost învățat să iubesc munca. Îmi place această ramură și vreau să o dezvolt, spune tânărul cu hotărâre.
Emilia, deși mică, este și ea o prezență activă și mândră în fermă. Mie cel mai tare îmi place să duc căprițele pe deal. Vreau ca toți copiii să bea lapte de capră – e bun și sănătos!, spune domnița.
Un model de afacere locală durabilă
Ferma Guțu este membră a clusterului „Ovicaprin Cimișlia-Basarabeasca”, creat de PNUD Moldova cu sprijinul Guvernului Elveției în 2023. Scopul acestui cluster este să consolideze rețelele de producători și să sprijine dezvoltarea durabilă a sectorului ovin și caprin.
Într-o perioadă în care mulți tineri aleg să plece din țară, povestea familiei Guțu demonstrează că agricultura modernă, bazată pe muncă în familie și susținută de tehnologii și parteneriate responsabile, poate fi o alegere de viitor.
Iubesc ferma. Aici este viața noastră, familia noastră. Tot ce am clădit am făcut împreună, spune Andrei Guțu.