GOJI DE LA CHIRILENI, ÎN MAGAZINELE DIN ELVEȚIA. Cât de greu a fost drumul exportului, aflăm de la producătoarea Elena Vetrici

21 oct 2022
Pentru prima dată, un producător de la noi a reușit să exporte goji congelate în Elveția. Este vorba despre compania ,,Frigodoragro" SRL din satul Chirileni, raionul Ungheni, fondată de Elena Vetrici.

Pentru început, compania a transmis în Elveția o cantitate mai mică, de probă, iar dacă cumpărătorul va fi mulțumit, are toate șansele să semneze un contract de lungă durată pentru cantități mai mari. Drumul gojilor spre Elveția nu a fost unul simplu, mai mult din punct de vedere birocratic, dar nu imposibil, spune agricultoarea.

Noi suntem demult în căutarea unui cumpărător în cantități mari. Am exportat în Polonia, România, dar cererea cumpărătorului este mult mai mică decât capacitatea noastră de producere. Anul acesta, cu ajutorul domnului Dmitrii, am găsit cumpărătorul din Elveția.

Au fost un șir de cerințe din partea cumpărătorilor de care a trebuit să ținem cont. Am trecut fructele prin mașina de calibrare, dar l-am mai sortat și manual, să nu fie nici un punct negru, nici o crăpătură, nimic. Am făcut tot posibilul pentru a corespunde cerințelor.

Dacă îți pui drept scop creșterea fructelor pentru export, respecți toate rigorile din start și nu este chiar așa de greu, a declarat Elena Vetrici pentru AGROMEDIA.



Compania a reușit să ajungă pe piața din Elveția cu suportul Asociației „Pomușoarele Moldovei”. Dmitri Dodica, directorul executiv al asociației spune că unul dintre aspectele mai complicate ale procesului a fost să găsească o companie de transport care să ducă fructele în Elveția.

În primul rând, sunt cerințe mari la calitatea produselor, sortare și aranjare. Fructele trebuie să fie frumoase, curate și frumos aranjate. Mai exact, maxima admisibilă de fructe neconforme este de 0,1% din masa totală, nivel foarte greu de atins. La fel, a fost nevoie de ambalare în cutii de carton a câte 10 kg de culoarea solicitată de cumpărător – gri. Din documentație au solicitat certificat de calitate, analize de laborator la toate macroelementele, la pesticide, microbiologie și toate acestea prevăd costuri mari, în jur de 4,5 mii lei, pentru un producător mic asta este destul de costisitor.

Am purtat negocieri dure legate de preț. Noi nu avem mari exporturi în Elveția și a apărut o problemă la capitolul transport. Companiile mari nu vor să accepte cantități mici de producție. A trebuit să căutăm destul de mult până am găsit transport la un preț cât de cât convenabil, ne-a spus Dmitri Dodica.



Compania Elenei Vetrici deține cea mai mare plantație de goji din țară, 6 hectare și unica pepinieră autorizată din Moldova. De-a lungul anilor, s-au tot confruntat cu lipsa pieței de desfacere. Pentru a fi competitivi, au extins lista produselor, inclusiv procesate, producând suc de goji, dulceață de goji, goji uscate, congelate.

Cantitate și diversitate de produse avem destul de mare, mai puțin cumpărători. Plantația a ajuns deja la maturitate, în deplin rod și a dat în jur de 15 tone de goji la hectar. În acest an, nu am recoltat toate fructele pentru că nu avem unde să le realizăm, menționează agricultoarea.

O soluție în rezolvarea problemei de comercializare a fructelor de goji ar fi certificarea ecologică. Asta ar deschide mai multe piețe de export la un preț mai mare. Pentru aceste pomușoare, aparent, nu este complicată procedura de obținere a acestei certificări. Goji fiind destul de rezistent la boli și dăunători, nu necesită tratări chimice, dar costurile pentru certificare depășesc posibilitățile financiare ale producătorului.

Demult ne gândim la certificarea ecologică, dar sunt diverse opinii care spun că certificarea făcută la noi nu ar fi recunoscută peste hotare și ne gândim să facem o certificare internațională. Cerințele le avem respectate, plantația este ecologică, nu stropim cu nimic absolut dar costurile sunt foarte mari. Din câte cunoaștem, la noi, certificarea costă în jur de 3000 de euro, internațional ar fi dublu, susține producătoarea.



Dmitri Dodica spune că Asociația „Pomușoarele Moldovei” și-a pus drept scop susținerea și ghidarea producătorilor agricoli pentru a reuși obținerea certificării ecologice, un pas important în facilitarea exportului pomușoarelor moldovenești.

Pentru a afla cum a ajuns Elena Vetrici să fie cel mai mare producător de goji de la noi și cum se cresc aceste pomușoare, citiți materialul AGROMEDIA: “MIRACOLUL” DE LA CHIRILENI. Istoria antreprenoarei Elena Vetrici, care a renunțat la căpșune și a ales pomușoarele de goji.

 
 
loading ...