https://www.facebook.com/agromedia.md/ https://www.instagram.com/agromedia.md/ https://www.youtube.com/channel/UCzZqYdSFtDc62a7O3EXEmPQ
Weather forecast for Chisinau
20.77 EUR
17.65 USD
0.24 RUB
4.20 RON
0.66 UAH
MIERE AMBALATĂ ÎN ULCELE ȘI PREMIATĂ CU AUR LA LONDRA. Apicultorul Eduard Melnic și istoria lui de succes

MIERE AMBALATĂ ÎN ULCELE ȘI PREMIATĂ CU AUR LA LONDRA. Apicultorul Eduard Melnic și istoria lui de succes

06 sep 2021
Eduard Melnic din Fălești este apicultorul care, deși s-a lansat în acest domeniu în 2017, a reușit deja să câștige trei medalii de aur și una de argint la Expoziția internațională London Honey Awards. Mierea produsă de el și ambalată în ulcele de lut a impresionat juriul de specialitate de la concursul care adună albinari și produse apicole din toată lumea. Și să știți că nu e o miere obișnuită, e de hrișcă și ricin. În acest weekend, Eduard vine în premieră la Cămara Fest, așa că până atunci e tocmai momentul ca împreună cu AGROMEDIA, partenerul informațional al Târgului producătorilor autohtoni, să-i cunoaștem povestea de succes.

A lucrat ani buni la Moscova unde, spune el, a reușit să adune ceva bani și a revenit acasă, în intenția de a lansa o afacere pe loc, în R. Moldova.


 
Startul.Am început cu 60 de familii și acum avem 240. Producem doar miere monofloră, e o afacere de familie. Eu nu sunt apicultor și am găsit o familie de albinari în a patra generație, ea este mentorul meu și mă ajută să înțeleg și să cunosc toate secretele acestui domeniu. Prisaca mea se află la Bender, unde există plantații de hrișcă, dar pe lângă asta mai producem și miere de ricin”, ne-a povestit dl Melnic.

Curios e că inițial au mers cu mierea la export, apoi au accesat și piața locală.

Cum s-a întâmplat.Eram abia la începuturi și am mers la o expoziție din Franța. Am prezentat mierea noastră în ulcele din lut, că așa se păstrează mii de ani. S-a apropiat de noi o echipă de evrei și ne-a propus parteneriat, așa că prima cantitate serioasă de miere a mers spre Bruxelles. O perioadă am livrat produsul nostru sub marca Motek.md. Partenerii au vrut-o ambalată în ulcele de 1 kg, după care ne-am extins gama în altele de volum mai mic, astfel încât mierea să poată fi oferită și în calitate de cadou cu anumite ocazii”, a menționat apicultorul.

Cum au ajuns la Londra. „Am auzit că Asociația Națională a Apicultorilor din Moldova a mers în Turcia la o expoziție în calitate de participanți. Ne-am luat după ei și am ajuns acolo, doar că eram oaspeți. Am luat cu noi și niște miere și după ce am efectuat toate analizele, experții ne-au spus că este foarte bună și e cazul să participăm cu ea la expoziții internaționale. Și ne-au propus să mergem la cea din Londra. Și am trimis mierea acolo. Deja sub marca Med Eliseirim. Numai în acest an am obținut două medalii de aur”, ne-a spus entuziasmat dl Melnic.

Ulcelele. Le procură de la doi olari, unul din Strășeni și altul de la Bălți. Așa că oferă de lucru și la alți mici producători locali. Dar ambalează mierea și în borcane, drept că și acestea au un aspect foarte special. Gama de produse conține mai multe poziții, așa că putem gusta chiar și cremă de miere cu nuci. Foarte bună, mai ales pentru bărbați! Pentru că ulcelele costă mai scump decât ambalajele din sticlă, ne-am gândit că și prețul pentru mierea scoasă în ele pe piață e mai mare. „Menținem prețurile moldovenești, 1 kg de miere de hrișcă costă 100 lei. Peste hotare prețurile erau mai mari”, ne-a răspuns dl apicultor.Investiții și profit. Anual, prisaca lui Eduard Melnic reușește să adune 5-6 tone de miere. „Nu e mult, dar noi nu o stoarcem pe toată, mai lăsăm și hrană la albine pe timp de iarnă. Anul trecut nu am pierdut nicio familie. Cred că și grație faptului că se alimentează cu propria lor miere, care le mărește imunitatea. Acum două săptămâni am extras mierea de hrișcă și o ducem în magazie pentru a o ambala. Când am pornit afacerea, am investit în jur de 100 mii euro. Numai prisaca m-a costat cca 50 mii, cu tot cu acte, pașaport și alte documente care îmi dau dreptul de a activa oficial. Când exportam, aveam și venituri mai mari, dar sunt sigur că voi cuceri și piața locală”, a subliniat protagonistul nostru.

La Cămara Fest va participa în premieră. Și vrea să își dezvolte afacerea cunoscută în întreaga lume și mai puțin la noi. Crește singur puieți de albine și are drept scop să ajungă la 500 familii. Și să adune cât mai multe trofee.

 
VIN ÎNGHEȚURILE. Meteorologii au anunțat Cod Galben în toată țara
17 sep 2021
VA FI RENOVATĂ: Fabrica de producere a peleților din Pașcani vizitată de ministrul Gherciu
17 sep 2021
STRUGURII DE LA ȚĂRĂNCUȚA AU DETERMINAT-O SĂ RĂMÂNĂ ACASĂ. Istoria de succes a antreprenoarei Ana Ciobanu
17 sep 2021
ROȘII GIGANTE DE APROAPE UN KILOGRAM JUMATE! Fermierii care le cultivă au decis să renască soiul străvechi de tomate
16 sep 2021

MIERE AMBALATĂ ÎN ULCELE ȘI PREMIATĂ CU AUR LA LONDRA. Apicultorul Eduard Melnic și istoria lui de succes

MIERE AMBALATĂ ÎN ULCELE ȘI PREMIATĂ CU AUR LA LONDRA

Apicultorul Eduard Melnic și istoria lui de succes

MIERE AMBALATĂ ÎN ULCELE ȘI PREMIATĂ CU AUR LA LONDRA. Apicultorul Eduard Melnic și istoria lui de succes

loading ...