PRODUC 15 TIPURI DE BRÂNZĂ ȘI CAȘCAVAL LA PROPRIA MINI-FABRICĂ

08 jun 2023
Acum 13 ani, Piotr și Eudochia Chiriac, din satul Cialîc, Taraclia, au lansat o afacere de familie: o mini-fabrică de producere a cașcavalului. Ulterior, datorită mai multor granturi europene, aceștia au modernizat întreprinderea și procesele de prelucrare și producție a lactatelor. Au achiziționat echipamente de fabricare a brânzei, camere pentru maturarea brânzeturilor, un rezervor de răcire, o fabrică de brânzeturi, o presă pneumatică, matrițe. În prezent, la Cialîc se produc cașcavaluri de calitate, obținute numai din ingrediente naturale, care sunt comercializate în rețelele naționale de magazine.

Au pornit cu 7 vaci, iar acum, mini-ferma lor a ajuns la aproximativ 40 de capete. Tot laptele pe care îl prelucrează este folosit la producerea unei game largi de produse la cele mai înalte standarde, ce pot fi cumpărate în lanțurile de supermarketuri și la târguri artizanale din Chișinău.Au în sortiment aproximativ 15 tipuri de brânză; smântână și iaurt; de asemenea, fabrica produce și diverse tipuri de cașcaval: caciotta, gouda sau paneer. Fac brânză cu ierburi de Provence, cu schinduf, brânză în vin roșu, cea mai matură brânză pe care au preparat-o are cinci ani. Există chiar și bomboane cu brânză. Acestea sunt bile mici umplute cu nuci și fructe uscate, acoperite cu ciocolată neagră. Lucrează constant la noi arome și încearcă să facă un produs 100% natural și delicios în același timp.

De mai bine de 7 ani producem sortimente de cașcaval, după rețete italiene, adaptate la tipul de lapte folosit și la preferințele consumatorilor autohtoni. Zilnic, procesăm 250 kg de lapte, însă capacitățile ne permit să prelucrăm mai mult, spune Piotr Chiriac.Calitatea și cantitatea laptelui și-o asigură de sine stătător, întrucât familia gestionează propria fermă de vaci, având un număr total de 30 de capete. Familia planifică să multiplice șeptelul de animale și să renoveze ferma.
Soții Chiriac spun că nu se opresc la reușitele obținute și că sunt hotărâți să-și extindă afacerea.
loading ...