PIMPINELLA ÎNSEAMNĂ MERE ȘI NUCI. Cum și-au construit afacerea pomicultorii din Pererîta și unde exportă fructele

10 aug 2021
Mihail Ogorodnicov, Natalia şi Mircea Blajin sunt pomicultori și fondatorii SRL Pimpinella din satul Pererîta, raionul Briceni. Pe o suprafață de 200 ha ei cultivă mere și nuci. Au lansat afacerea în 2001, iar grație asistenței financiare de 6, 3 mil lei, acordată prin intermediul programului de subvenţionare postinvestiţional al AIPA, au trecut la alt nivel.

Fără experienţă în domeniu şi cu studii în jurnalism, economie şi finanţe fondatorii Pimpinella au decis să se lanseze în lumea businessului agricol.

„Ne-am familiarizat cu afacerile agricole prin participarea la diferite seminare şi conferinţe”, a explicat Mircea Blajin, directorul companiei  care acum exportă mere în Rusia, Kazahstan, Turkmenistan, iar nucile ajung în Germania, Turcia şi Siria. Dezvoltarea afacerii este atuul fondatorilor, iar suportul din partea AIPA a fost binevenit.

„Dacă n-ar fi fost sprijinul Agenției pentru achiziţia utilajului fabricii de prelucrare a nucilor, businessul nostru s-ar fi dezvoltat la turaţii mult mai mici. Ba mai mult, subvenţiile pentru irigare au contribuit la optimizarea cheltuielilor”, a spus directorul companiei.

Banii i-au ajutat pe fondatorii Pimpinella să-şi înfiinţeze livezi, să procure tehnică, să-şi construiască un depozit frigorific şi un drum. Totuşi, intemperiile climaterice îi dau bătăi de cap lui Mircea Blajin. Potrivit lui, îngheţurile de primăvară sunt tot mai frecvente an de an şi asta nu îl scutește de riscul ca producţia să fie afectată. Fondatorii companiei au planuri mari şi vor să cucerească piaţa europeană în condiţiile în care piaţa rusească, după cum spune directorul Pimpinella, este nesigură. Lecţiile învăţate din afacerea în agricultură sunt multe, dar cel mai important lucru este că „trebuie să vă analizaţi bine posibilităţile financiare. Doar cu banii din subvenţii şi credite riscaţi să vă îngropaţi afacerea din faşă”, a menționat fermierul de la Briceni.
 
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

PRODUCĂTORII DE ENERGIE REGENERABILĂ ÎN TOPUL SUCCESULUI: AEE a publicat o revistă cu 40 de istorii

20 jan 2022

ANTREPRENOAREA DORINA BACIU: Vreau să dezvolt „turismul” cașcavalului în Sadaclia, combinat cu vinuri locale

17 jan 2022

ENERGIE EOLIANĂ PRODUSĂ LA VĂRZĂREȘTI. Ce spune antreprenorul Corneliu Mârza despre afacerea sa

30 dec 2021

ECHIPAMENTE PENTRU APICULTORI: Istoria de succes a familiei Lazăr, prima care a ajuns să le producă și pentru export

27 dec 2021

MOARA CARE „PRODUCE” PUFULEȚI ȘI CEREALE MARA: Investiții de milioane de euro și istoria de succes a agricultorului Vasile Balcan

20 dec 2021

PIMPINELLA ÎNSEAMNĂ MERE ȘI NUCI. Cum și-au construit afacerea pomicultorii din Pererîta și unde exportă fructele

PIMPINELLA ÎNSEAMNĂ MERE ȘI NUCI

Cum și-au construit afacerea pomicultorii din Pererîta și unde exportă fructele

PIMPINELLA ÎNSEAMNĂ MERE ȘI NUCI. Cum și-au construit afacerea pomicultorii din Pererîta și unde exportă fructele

loading ...