PIMPINELLA ÎNSEAMNĂ MERE ȘI NUCI. Cum și-au construit afacerea pomicultorii din Pererîta și unde exportă fructele

10 aug 2021
Mihail Ogorodnicov, Natalia şi Mircea Blajin sunt pomicultori și fondatorii SRL Pimpinella din satul Pererîta, raionul Briceni. Pe o suprafață de 200 ha ei cultivă mere și nuci. Au lansat afacerea în 2001, iar grație asistenței financiare de 6, 3 mil lei, acordată prin intermediul programului de subvenţionare postinvestiţional al AIPA, au trecut la alt nivel.

Fără experienţă în domeniu şi cu studii în jurnalism, economie şi finanţe fondatorii Pimpinella au decis să se lanseze în lumea businessului agricol.

„Ne-am familiarizat cu afacerile agricole prin participarea la diferite seminare şi conferinţe”, a explicat Mircea Blajin, directorul companiei  care acum exportă mere în Rusia, Kazahstan, Turkmenistan, iar nucile ajung în Germania, Turcia şi Siria. Dezvoltarea afacerii este atuul fondatorilor, iar suportul din partea AIPA a fost binevenit.

„Dacă n-ar fi fost sprijinul Agenției pentru achiziţia utilajului fabricii de prelucrare a nucilor, businessul nostru s-ar fi dezvoltat la turaţii mult mai mici. Ba mai mult, subvenţiile pentru irigare au contribuit la optimizarea cheltuielilor”, a spus directorul companiei.

Banii i-au ajutat pe fondatorii Pimpinella să-şi înfiinţeze livezi, să procure tehnică, să-şi construiască un depozit frigorific şi un drum. Totuşi, intemperiile climaterice îi dau bătăi de cap lui Mircea Blajin. Potrivit lui, îngheţurile de primăvară sunt tot mai frecvente an de an şi asta nu îl scutește de riscul ca producţia să fie afectată. Fondatorii companiei au planuri mari şi vor să cucerească piaţa europeană în condiţiile în care piaţa rusească, după cum spune directorul Pimpinella, este nesigură. Lecţiile învăţate din afacerea în agricultură sunt multe, dar cel mai important lucru este că „trebuie să vă analizaţi bine posibilităţile financiare. Doar cu banii din subvenţii şi credite riscaţi să vă îngropaţi afacerea din faşă”, a menționat fermierul de la Briceni.
 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

AFINE CANADIENE, CRESCUTE LA CIMIȘLIA. De ce Juneberry sunt considerate fructe minune și cum se cultivă, cu producătorul Sergiu Leancă

28 jun 2022

CĂTINA – și prietenoasă mediului, și profitabilă în același timp. Cum a ajuns Igor Golban de la un mic producător agricol, la proprietar de hub agroindustrial, AICI

28 jun 2022

PLANTELE MEDICINALE DE LA ȘOLCANI, ÎN CEAIURILE EUROPENILOR. Istoria de succes a lui Ion Cebotari, AICI

24 jun 2022

LAPTE PROASPĂT LA DOZATOR. Este afacerea de succes a 2 tineri din Șolcani, Soroca

22 jun 2022

ALBINĂRITUL SE POTRIVEȘTE BINE ȘI FEMEILOR. Cum a ajuns Marinela Cataraga una din cele 2 absolvente la Specialitatea Apicultură?

10 jun 2022

PIMPINELLA ÎNSEAMNĂ MERE ȘI NUCI. Cum și-au construit afacerea pomicultorii din Pererîta și unde exportă fructele

PIMPINELLA ÎNSEAMNĂ MERE ȘI NUCI

Cum și-au construit afacerea pomicultorii din Pererîta și unde exportă fructele

PIMPINELLA ÎNSEAMNĂ MERE ȘI NUCI. Cum și-au construit afacerea pomicultorii din Pererîta și unde exportă fructele

loading ...