PLĂCINTE COAPTE CU ENERGIE SOLARĂ. Sergiu Ermurachi: „Pot să spun cu încredere că avem prețuri cu 30 la sută mai mici față de concurenți”

08 nov 2022
Sergiu Ermurachi, administratorul SRL ”Panifmer”, s-a lansat în afaceri încă în anul 2016. Împreună cu familia au decis să deschidă o plăcintărie pe traseul Chișinău – Anenii-Noi, numind-o în cinstea surorii, ”La Lenuța”. Drumeții fac coadă pentru a gusta din delicioasele plăcinte cu dovleac, vișină, prune, caise, cartof, măr, dar se lasă răsfățați și de cele cu brânză de oi.

Urmare a creșterii prețului energiei electrice, tânărul antreprenor a decis să procure panouri fotovoltaice pentru a crește rentabilitatea afacerii. Cu suportul proiectului ”Livada Moldovei”  a contractat un credit de 82 mii euro pentru procurarea panourilor fotovoltaice cu o capacitate de 120 Kw. Panourile acoperă 60 la sută din necesarul energiei electrice consumată de secția de producere și coacere a plăcintelor.

Mama tânărului antreprenor fiind pasionată de patiserie a venit cu ideea de a-și ajuta copiii să-și deschidă această afacere, fiind și primul tehnolog de producție. Ea are energia potrivită pentru a lucra cu aluatul.Am început cu doar 3 produse de bază. Acum am ajuns să avem 25 de produse în asortiment. A crescut și consumul de energie electrică. Noi lucrăm 25 de zile pe lună și consumam cam 800 Kw pe zi. Pentru că activăm ziua, putem utiliza energia solară direct din sursa regenerabilă. Este mult mai ieftin așa. Mai folosim energia electrică din rețea pentru frigiderele care trebuie să funcționeze și noaptea.

Am instalat și mai mulți senzori la camerele frigorifice, uși, geamuri pentru a eficientiza consumul de energie, care e din ce în ce mai scumpă. Facem acest lucru pentru a fi competitivi și pentru a nu crește prețurile produsului finit. Pot să spun cu încredere că avem prețurile cu 30 la sută mai mici față de concurenți și calitatea este una mai bună. Sunt economist de meserie și pricep să fac aceste calcule bine, menționează Sergiu Ermurachi, Administrator SRL ”Panifmer”.

Antreprenorul intenționează să mai procure panouri fotovoltaice pentru a-și acoperi sută la sută necesarul de energie electrică din surse regenerabile.Pentru că în cadrul proiectului ”Livada Moldovei” suntem scutiți de taxa pe valoarea adăugată, investiția este cu 20 la sută mai ieftină. Chiar dacă m-am așteptat să mă confrunt cu diverse opreliști birocratice, am fost plăcut surprins să accesez creditul foarte repede și vedeți că acum panourile generează energie electrică, spune antreprenorul.

Desigur, tânărul antreprenor se gândește să extindă afacerea în cadrul căreia a creat deja 50 de locuri de muncă. Constată însă cu regret că Republica Moldova importă produse de patiserie congelate din străinătate. Mai mult, Sergiu menționează că într-o bună parte din benzinării se vând plăcinte importate. În acest sens, cu suportul asistenței europene și utilizând tehnologii de ultimă generație, speră să înlocuiască aceste produse cu unele autohtone, care sunt și mai gustoase, dar și mai ”sănătoase” pentru economia noastră. Unde mai pui că sunt și mai ieftine pentru că sunt coapte cu energie solară.

Sursa: livada-moldovei.md
 
loading ...