SERGIU LEANCĂ: „Am căutat culturi care nu sunt sensibile la boli și am ales Juneberry și Lonicera”

05 jul 2023
Juneberry și Lonicera sau Afine Canadiene și Afine Siberiene sunt 2 tipuri de pomușoare mai puțin cunoscute de consumatorii din țara noastră, dar extrem de apreciate în întreaga lume pentru calitățile gustative și proprietățile curative pe care le au.

Sergiu Leancă testează Juneberry și Lonicera pe câmpurile sale din satul Coștangalia, raionul Cimișlia și spune că sunt culturi de perspectivă, inclusiv pentru Moldova, doar că, e nevoie de multă promovare și educare a consumatorului. Deocamdată, le cultivă pe suprafețe mici, pentru a vedea cum se cresc, care este tehnologia de cultură, pentru a cerceta piața de desfacere.

Potrivit antreprenorului, Juneberry și Lonicera sunt rezistente la temperaturi joase, la boli, dăunători și la secetă. Pentru o cultură cu rezultate înalte este nevoie doar de irigare și normarea roadei – în anii în care este foarte multă.



Am căutat culturi care nu sunt sensibile la boli și condiții climaterice și am ales Juneberry și Lonicera. Materialul săditor l-am cumpărat din Moldova. La nordul țării sunt producători de puieți.

Nu se cresc greu, s-au adaptat destul de bine în regiunea noastră. Nu le stropim, nu le udăm. Doar anul acesta, le-am udat de câteva ori pentru că roada este foarte bogată. Dacă e să vorbim despre boli, noi nu avem boli în plantații. Ar fi o alternativă pentru Moldova.

Afinele clasice, pe care le cunosc majoritatea consumatorilor, sunt foarte capricioase, vulnerabile la boli, necesită irigare constantă. Am încercat să le creștem, dar am renunțat, ne-a spus Sergiu Leancă.



Juneberry este originar din Nordul Americii. Se numește „saskatoon” în Canada. Are un gust unic și deosebit. Sunt asemănătoare cu aroma de cireșe negre, stafide și afine, cu un finisaj de migdale. Este sănătos și bun pentru toate vârstele, cu conținut ridicat de fier (aproximativ 23% din aportul zilnic recomandat adulților), fenolici și antioxidanți - care sunt ambele necesare în protejarea celulelor împotriva stresului.

Lonicera (Lonicera caerulea), sau haskap, sau fly honeysuckle este cunoscut în Japonia ca: „boabele vieții lungi”. Se numește astfel datorită conținutului său ridicat de vitamina C și antioxidanți. Pigmentul albastru natural și miezul purpuriu depășesc nivelurile de antioxidanți ale unei afine. Fructele de culoare violet și albastru sunt alimente bune pentru sănătatea creierului.



Un mare avantaj al lor este faptul că fructele sunt foarte rezistente la soare și ploaie. Dacă alte pomușoare se înmoaie imediat după ploaie sau fac arsuri de la razele directe ale soarelui, la Juneberry și Lonicera nu ne vom confrunta cu așa ceva. Ele își păstrează foarte bine forma, nu crapă.

Noi ne propunem să extindem plantațiile și să comercializăm pomușoarele atât în stare proaspătă, cât și congelate. De asemenea, din ele se prepară suplimente pentru sportivi, explică antreprenorul.

În prezent, Sergiu Leancă vinde pomușoarele la „Târgul cu tradiție”, care se organizează în fiecare weekend în Capitală. Săptămâna aceasta (8-9 iulie), îl găsim în sectorul Rișcani, str. Miron Costin, Parcul Afgan.

Pentru mai multe detalii despre beneficiile pomușoarelor și tehnologia de cultură, vedeți materialul AFINE CANADIENE, CRESCUTE LA CIMIȘLIA. De ce Juneberry sunt considerate fructe minune și cum se cultivă, cu producătorul Sergiu Leancă.
 
loading ...