SERGIU ȚUGULEA: „Disponibilitatea apei pentru irigare ne-a permis să trecem preponderent la culturi de valoare înaltă”

02 feb 2023
Sergiu Țugulea este un producător agricol din centrul țării, care și-a transferat afacerile de la Ungheni, în aria sistemului de irigare ,,Grozești, anume pentru posibilitatea de irigare a terenurilor agricole. Bărbatul, împreună cu încă 2 frați, dețin circa 30 hectare de viță de vie. Pe lângă acestea, frații gestionează și alte peste 20 de hectare de prune, cireșe și căpșune. Accesul la apă pentru irigare este un factor extrem de important în dezvoltarea agriculturii, spune antreprenorul.

Citește și: SERGIU ȚÎGULEA: „Nu are rost să înființați o podgorie, fără a vă asigura accesul la irigare, factorul esențial în obținerea productivității și calității recoltei”

Am luat decizia de a migra cu afacerea de familie în raionul Nisporeni datorită oportunităților oferite de infrastructura de irigare reabilitată. Intenția noastră a fost de a face o agricultură inteligentă și suntem conștienți că produsele noastre pot ajunge pe piețele externe doar atunci când corespund cerințelor de calitate solicitate de cumpărători.

În prezent, disponibilitatea apei la irigare ne-a permis să trecem preponderent la culturi de valoare înaltă, totodată ne oferă oportunitatea de a continua investițiile în înființarea de noi plantații multianuale performante, a menționat producătorul agricol.

La Chișinău, a avut loc evenimentul public de prezentare a rezultatelor evaluării finale a proiectului „Tranziția la Agricultura Performantă” din cadrul programului Compact. Evenimentul a fost organizat de Corporația Provocările Mileniului și Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova. La eveniment, au fost prezenți reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerului Mediului, Agenției Apele Moldovei, Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională, Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, precum și managementul Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (AUAI), care reprezintă principalii beneficiari finali ai proiectului.

În cadrul evenimentului, au fost prezentate și discutate principalele constatări ale Raportului de evaluare finală a proiectului, care se bazează pe rezultatele studiilor ample realizate de Compania Mathematica Policy Research (SUA) în perioada anilor 2015 – 2021. Această companie a fost contractată de Corporația Provocările Mileniului pentru colectarea, analiza și evaluarea independentă a datelor privind impactul investițiilor efectuate în cadrul proiectului „Tranziția la Agricultura Performantă”.

La o distanță de șapte ani, putem cu certitudine afirma că reforma și modelul Compact implementat în sectorul de irigare s-a dovedit a fi unul viabil și sustenabil, iar majoritatea AUAI au demonstrat capacitatea de a întreține și exploata sistemele centralizate de irigare de sine stătător, în interesul agricultorilor. De asemenea, ne bucură și faptul s-a reușit să replicăm experiența Programului Compact în alte zone geografice ale țării, acolo unde agricultorii au manifestat un interes sporit pentru irigare și preluarea managementului acestei infrastructuri. Astfel, astăzi în țară avem deja înregistrate 35 de AUAI în ariile de deservire a sistemelor centralizate de irigare, iar numărul acestora este în continuă creștere. Sper că inițiativele agricultorilor legate de irigare vor fi susținute în continuare, iar sectorul va beneficia de noi investiții în modernizarea acestuia, a menționat Valentina Badrajan.

Printre subiecte, participanții au abordat și costul investițiilor necesare în extinderea suprafețelor irigate, tendințele de consolidare a terenurilor agricole, precum și procesul de migrare a afacerilor în ariile sistemelor reabilitate.

Sursa: Fondul de dezvoltare Durabilă
 
loading ...