STANISLAV BÎZGAN: „Porumbul cultivat pe pământul de pe care a fost recoltată anterior soia, este asigurat cu elementele nutritive necesare”

25 oct 2022
A luat drumul străinătății în căutarea unui trai mai bun, dar a înțeles repede că mai bine ca acasă nu-i nicăieri. Stanislav Bîzgan din satul Puhăceni, raionul Anenii Noi este un tânăr, care la vârsta de 26 de ani, după 3 ani de muncă în Europa, a decis că vrea să muncească alături de familie, în Moldova.

Hotărât să continue pasiunea și afacerea tatălui său, Ion Bîzgan, de cum răsare soarele și până apune, Stanislav gestionează toate procesele necesare pentru valorificarea celor 100 ha de teren agricol deținute de familia sa în aria de deservire a sistemului centralizat de irigare (SCI) „Puhăceni”.

După ce am locuit vreo trei ani în Spania, mi-am dat seama că nu are rost să lucrez pentru străini, când pot să îmi ajut tatăl și să continui afacerea. Astfel, m-am întors la locul de baștină și am decis să mă dedic în totalitate agriculturii, a povestit tânărul.



În acest an, familia Bîzgan a semănat pe 70 hectare soia și pe altele 30 – porumb furajer.

Soia are rolul unui medic al solului, asigurându-l cu 50% din necesarul total de azot. Astfel, porumbul cultivat în anul viitor pe pământul în care a fost recoltată anterior soia, este asigurat cu elemente nutritive necesare, a specificat Stanislav.

În ultimii ani, soia a devenit un produs tot mai căutat, fapt datorat promovării pe scară largă a conceptului de alimentație sănătoasă. Boabele de soia au un conținut ridicat de fibre, proteine, vitamine, minerale și antioxidanți. De asemenea, nu conțin colesterol și sunt foarte slabe în grăsimi. În mare parte, reieșind din aceste considerente, soia este considerată „planta viitorului” menită sa rezolve deficitul mondial de proteine.
În prezent, producția de soia a familiei Bîzgan este în proces de obținere a certificării prin intermediul programului Donau Soja. Odată dobândit, acesta va oferi posibilitatea exportului în țările din Uniunea Europeană.
Stanislav Bîzgan recunoaște însă că nu ar fi obținut nici calitate și nici cantitate dacă în zonă nu ar fi fost acces la irigare. Întreprinderea familiei sale este cel mai mare consumator de apă pentru irigare din cadrul Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații „Acva-Grup”. Numai anul acesta, au pompat un volum de apă de circa 160 mii metri cubi.

Producția de soia depinde îndeosebi de accesul la irigare. Perioada critică pentru apă la soia este cuprinsă de la apariţia primelor flori şi până la umplerea seminţelor, ceea ce calendaristic coincide cu perioada cuprinsă între 10-15 iunie şi 15-20 august, a explicat antreprenorul.



Tânărul spune că este fericit să facă ceea ce-i place, să primească satisfacție de la munca sa și, în același timp, și un venit.

Traiul în alte țări, printre străini, m-a făcut să apreciez și mai mult baștina mea. Aici natura e superbă, familia e aproape și oportunități de dezvoltare mereu există, dacă îți place să muncești. La moment, dorința mea este să ne extindem și mai mult terenurile agricole, pentru că nu îmi văd viitorul făcând altceva decât agricultură, a afirmat Stanislav.

Conform statisticilor, Republica Moldova utilizează anual în jur de 100 000 de tone de soia, preponderent pentru hrănirea animalelor.

Sursa: Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova
loading ...