VIDEO: ELEVII DE LA CTA SVETLÎI AU EFECTUAT VIZITE DE STUDIU LA COMPANIA DIAZTECH

04 jun 2021

A munci în agricultură poate fi o cinste și o onoare

În CV-ul didactic al Colegiului Tehnic Agricol din Svetlâi găsim scris că este o instituţie de învăţământ mediu de specialitate de stat, menită să asigur pregătirea cadrelor pentru activitatea cu caracter aplicativ în domeniile agriculturii şi industriei alimentare, cât şi altor ramuri ale economiei naţionale ale Republicii Moldova.
Colegiul dispune de toate cele necesare - un bloc de studii, cu 44 cabinete şi laboratoare, sală pentru sporturi, bibliotecă cu sală de lectură, sală de festivităţi. Suplimentar este un bloc auxiliar pentru lucrările practice şi de laborator şi 2 ateliere didactice pentru practicile de instruire la: lăcătuşărie, prelucrări mecanice, sudare, forjare.

În scopul unei instruiri mai eficiente și captivante, elevii de la specialitatea ”mecanică agricolă” au participat la două vizite de studiu la compania DiazTech. Conducerea instituției, a reușit să efectuieze aceste instruiri grație proiectului DeVram implementat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare, Centrul Educațional ProDidactica și Donau Soia.

Vasile Belev, directorul Colegiul Tehnic Agricol din Svetlî:

„În lumea avem multe profesii, dar cea mai nobilă, să nu uităm, este cea de a crește păinea cea de toate zilele. Mă refer la agronomie, la mecanica agricolă, exploatarea tehnică a vehicolelor, contabilitate și altele. Cu ajutorul DevRAM și proDidactica am inițiat mai multe proiecte și avem unele rezultate îmbucurătoare. Elevii noștri au rămas cu impresii foare frumoase și cu un bagaj vast de informații utile”.

Andrei Torlac, profesor de discipline tehnice:

 „În lumea modernă totul de mișcă atât de rapid, iată de ce noi încercăm să mergem în pas cu timpul.  Predau disciplina «mașini și echipamente tehnice». Datorită DevRAM, discipolii noștri pot vedea, pipăi și simți frumusețea, puterea și resursele celor mai perfomante unități de tehnică agricolă. Ei văd totul pe viu și le este de mare folos”.   

Ciprian Racovean, elev anul III, specialitatea mecanică agricolă:

 „Moldova este o țară agrară și vreau să-mi găsesc loc de muncă aici. Colegiul nostru ne oferă multe posibilități de instruire, cum ar fi bunăoară șansa unor stagieri peste hotare, Germania, Franța, Elveția”.

Ivan Gușac: elev anul III, specialitatea macanică agricolă

„Tatăl meu este mecanizator și eu vreau să merg pe urmele lui. Mie îmi place mult tehnica agricolă. Aici vedem niște mașini extraordinare, atât de puternice și atât de ușor manevrabile”.

Roman Braguța, brand manager DiazTech:

Am fost două zile alături de elevii  Colegiului Tehnic Agricol din Svetlâi. Este foarte important că putem contrubui la acest proces educațional pentru țară în general. Avem un deficit mare de specialiști calificați pentru tehnica noastră. Tractoriștii deja îi numim operatori. Am văzut că tinerii de aici sunt foate curioși și receptivi, percep foarte ușor noile tehnologii. Pe viitor vom continua cu acest tip de școlarizare, în zilele de câmp și în cele de expoziție. Și noi suntem în căutare de cadre calificate”.
 
În cadrul proiectului ”DevRAM”, Partea I, cu suportul Uniunii Europene, elevii din anul III de la specialitatea ”mecanică agricolă” au efectuat vizite de studiu la compania DiazTech. Companie care este dealer oficial  FENDT, VALTRA, "Manitou", "Lemken", "Kockerling" și altele.
Proiectul „DevRAM”, Partea I este derulat cu susţinerea Austriei.
 
 
loading ...