PODCAST „AGRICULTURA MODERNĂ”: Valeriu Streleț, despre gestionarea afacerilor agricole pe timp de criză, prețul cerealelor și buna colaborare cu fermierii

19 mai 2024
În această ediție a podcastului „Agricultura Modernă”, îl avem invitat pe Valeriu Streleț, fondatorul SRL „Bioprotect”, ex-premier al Republicii Moldova. Discutăm despre provocările fermierilor și ale furnizorilor de inputuri, relația dintre cele 2 părți pe timp de criză financiară, cum am putea face față schimbărilor climatice, politici la nivel de țară și decizii în cadrul întreprinderilor agricole.
 
Ultimii 3 ani sunt cu adevărat un test de rezistență pentru fermieri și pentru distribuitorii de inputuri inclusiv. Acești ani au cumulat provocări pe care nu le-am avut până în prezent: o inflație galopantă la toate prețurile; o supraofertă pe piața regională – Ucraina a căutat soluții pentru producția sa și a început să vândă pe piețele unde, tradițional, vindeam doar noi, România, Bulgaria; complicații logistice fără precedent.
 
sursa poză: AGROMEDIA

În rezultat, costul producerii a crescut foarte mult, iar prețul de vânzare a coborât la nivelul 2016, 2017. După mine, în 2024 am atins un punct culminant din punct de vedere al sustenabilității economice și capacității de a continua activitatea a unor fermieri. Speranța este ca anul 2024 să fie unul mai bun și mai echilibrat, ca cei ce sunt la limita unor riscuri financiar-economice să-și poată echilibra situația
, susține Valeriu Streleț.
 
Principala problemă a companiilor de inputuri de la noi o constituie recuperarea creanțelor. O altă provocare, rezultată în urma situației geopolitice, este evaluarea riscurilor, necesitatea de a fi permanent în stare de alertă pentru a nu admite ca problemele fermierilor să devină critice pentru furnizori, spune invitatul.
 
Noi conștientizăm că trebuie să ne menținem în „sănătate financiară” stabilă. În cazul în care am stopa activitatea din motive financiare, ar rămâne o bună parte din terenuri neînsămânțate, fermierii n-ar primi fertilizanți etc. Din acest motiv, analizăm foarte minuțios înainte de a semna contractele cu fermierii.  Luarea deciziilor în ultimii ani este o responsabilitate complexă, explică Valeriu Streleț.
 
Principala sugestie a invitatului pentru fermieri în perioade de criză este să-și planifice foarte bine activitățile, cheltuielile și estimarea unui prag de rentabilitate a culturilor.
 
Și anul acesta va fi unul „la mustață”. Echilibrul dintre prețul de cost și cel de vânzare a recoltelor va fi unul foarte nesemnificativ. După buna planificare, următorul pas este respectarea tehnologiilor de cultură. Vorbim aici despre calitatea semințelor, analiza solului, înțelegerea importanței tratamentelor în perioada de vegetație, a aplicării fertilizanților etc., spune Valeriu Streleț.
 
Abordând subiectul politici la nivel de țară pentru susținerea sectorului agricol, invitatul a menționat 3 piloni importanți pe care se poate baza agricultura din R. Moldova: Subvenționarea; Investiții în sisteme de irigare; Asigurarea riscurilor în agricultură (aș pune-o drept condiție necesară pentru acordarea subvențiilor).
 
Cum gestionează relațiile cu producătorii și fermierii pentru o bună colaborare, cum reușește să mențină compania pe primele poziții în domeniu, în ce direcție ar trebui orientate deciziile guvernamentale pentru a asigura dezvoltarea agriculturii în țară și alte subiecte interesante vedeți în podcast.
Top știri
Din aceeași categorie
Știri recomandate
loading ...