IURIE CHIHAI: Fără știință și inovații nu poți obține indici înalți în agricultură

17 mai 2024
Iurie Chihai este fermier din satul Peciște, raionul Rezina. bărbatul și-a început activitatea antreprenorială în Republica Moldova în 2011, după ce a muncit timp de 7 ani în Italia. La întoarcerea în țară, a investit într-un business care nu i-a adus prea multe reușite. Un an mai târziu, a decis să revină la baștină și să investească în agricultură, a fondat compania agricolă SRL „Lorirodi Trans”. A luat credite, dar rezultatele au fost mai slabe decât se aștepta. Atunci, a conștientizat că fără sfaturile unui specialist nu poți face o agricultură performantă, care să genereze profit.


 
Astăzi, Iurie Chihai este printre fermierii care folosesc tehnologii moderne și obțin rezultate frumoase. Are în gestiune 400 ha de pământ, dintre care 15 ha sunt cu legume. Ceapa semănată în această primăvară arată bine, iar în zilele următoare va sădi ardeiul dulce și roșiile.
 
Pentru a îmbunătăți structura solului și calitatea acestuia, folosește îngrășăminte verzi. În acest scop, seamănă mazăre, iar după recoltarea cepei, seamănă secară. Le introduce în sol. Anul trecut, a obținut peste 90 tone de ceapă la hectar, folosind irigarea. Comercializează preponderent în țară, deși în anii trecuți a exportat producția. A construit un iaz pentru a iriga și a procurat tehnică performantă. Fermierul este convins că fără știință și cunoștințe nu poți obține indici înalți în agricultură.


 
Vasile Șarban a vizitat gospodăria fermierului și a apreciat eforturile depuse, menționând că doar așa se poate asigura un sector competitiv și sustenabil. El a felicitat SRL "Lorirodi Trans" pentru eforturile și inovațiile lor, subliniind că astfel de exemple demonstrează cum cunoștințele, managementul chibzuit și subvențiile pot stimula dezvoltarea și eficiența în agricultură.
Top știri
Din aceeași categorie
Știri recomandate
loading ...