PREȚ PIPERAT PENTRU ZMEURA AUTOHTONĂ. Află care este motivul acestor scumpiri

20 jun 2020
Suntem abia la început de vară, dar putem deja savura gustul primei zmeure crescute la noi. Totuși, nu putem trece cu vederea că prețul este destul piperat. Pentru un kilogram de zmeură trebuie să achităm între 60 și 70 de lei. Producătorii spun că din cauza intemperiilor, anul acesta, vom avea mai puțină roadă, iar fructele vor fi mai scumpe decât anii trecuți.



Din cauza secetei din toamna trecută și a ploilor din ultima perioadă, anul acesta vom avea mai puțină zmeură. Totodată, scade și calitatea acesteia, care nu se păstrează atât de mult și nu are dimensiunile ca în anii precedenți. Pentru că nu avem așa de multă zmeură, la momentul actual o vindem cu 60 de lei. Cel mai popular soi la noi este “Polana”. Din cauza ploilor abundente roada se poate altera și producătorii vor vinde roada mai ieftin, dar oricum va fi mai scumpă de 20 de lei. În anii trecuți am avut mai multă roadă decât anul acesta, poate spre toamna va fi mai multă zmeură ”, a spus producătorul Ivan Neboisea din Ialoveni.

Totuși, alți antreprenori se vor putea bucura de zmeură cu un gust deosebit, care va aduce și un profit destul de bun. Ei se pregătesc să iasă cu această zmeură în vânzare mai târziu decât alți producători.



La noi toate soiurile de zmeură sunt remontante și roada apare mai târziu. Cam în vreo două săptămâni va fi gata de scos la vânzare. Zmeura va fi multă, chiar dacă intră primul an în rod. Prețul pentru prima roadă se va realiza cu aproximativ 40 de lei kilogramul pentru început, iar mai apoi poate ajunge chiar și la 20 lei. Noi avem soiuri ca “Polana”,”Tulameen” care sunt destul de bune și rentabile. Greutatea lor poate ajunge până la opt grame, iar calitatea este destul de înaltă. De asemenea, ele sunt transportabile și se păstrează mai mult. Zmeura a făcut față înghețurilor, ceea ce nu pot spune despre coacăza neagră, care practic toată a fost compromisă. Anul acesta nu avem caise, nici piersici și cornul va fi mai puțin”, a povestit pomicultorul Valerian Malai, satul Negureni, raionul Telenești.

Șirul dificultăților cu care se confruntă producătorii mici și mijlocii de pomușoare din Republica Moldova continuă de la an la an. Iar prețurile la produsele autohtone sunt instabile.
loading ...