PRODUCĂTORII DIN DOMENIUL ZOOTEHNIEI SUNT LA LIMITA DISPERĂRII. Au nevoie de susținere ca să nu falimenteze

07 oct 2020
 
Producătorii de lapte se confruntă cu probleme mari în urma secetei și a înghețurilor din acest an. Mai exact, antreprenorii nu au cu ce să-și hrănească animalele pentru că nu au reușit să strângă nutrețuri suficiente. Președintele Asociației Fermierilor – Producători de Lapte, Ana Pancrat, a declarat pentru AGROMEDIA că antreprenorii din domeniul zootehniei au nevoie de susținerea statului, fiindcă altfel vor ajunge la faliment.
 

După înghețurile din primăvară și grindina abătută peste noi, 40 la sută din furaje nu s-au făcut, iar alți producători nu au strâns niciun procent din lucernă. În anii precedenți adunam câte 5 coase, anul acesta însă niciuna. Dacă de pe 40 de hectare puteai strânge 400 de baloți, acum am adunat numai 9 baloți de 300 kg. Mare dezastru! Producătorii de lapte nu au avut acces nici la paie, deoarece multe grâne au fost întoarse pe câmpuri. Este un an în care trebuie să încercăm să ne menținem cum putem, în caz contrar, cu toții vom avea de pierdut”, a menționat președintele Asociației Fermierilor – Producători de Lapte, Ana Pancrat.
 

Președintele asociației mai spune că antreprenorii vor fi nevoiți să diversifice mâncarea animalelor, fapt care necesită mai multe cheltuieli.
 
Este necesar de adăugat alt gen de furaje, cum ar fi: grâu sau porumb, ceea ce este foarte costisitor. Rezultatul fiind un cost mai mare la lapte, dar paradoxal prețul de livrare este același. Sunt sigură că în urma acestor probleme, sectorul de lapte în condiții casnice va suferi mult”, a spus Ana Pancrat.
 
Fermierul Adrian Dumitraș din raionul Soroca produce lapte și carne, iar animalele le întreține cu cereale din propria plantație. Bărbatul susține că problemele se țin lanț, iar 2020 este un an plin de provocări.
 

Dacă în anii precedenți strângeam câte 300 de baloți de lucernă, anul acesta am adunat doar 30. Ce ține de porumb și floarea-soarelui, în anii trecuți adunam 10 tone la hectar, iar anul acesta doar trei tone la hectar. Pentru fermieri, ar fi foarte bine să se implice autoritățile cu susținere sub formă de proiecte pentru irigare și granturi, deoarece avem clima foarte aridă, iar pentru a izbuti și a implementa noi tehnologii avem nevoie de acest suport”, a declarat Adrian Dumitraș.
 

Fermierul spune că ar fi bine ca în majoritatea fermelor de vaci să fie implementate sisteme de mulgere automatizată, însă mulți dintre fermieri nu reușesc să adune bani pentru astfel de proiecte, deoarece suportă pierderi mari și nu le rămâne decât să supraviețuiască cum pot.
 
În cadrul fermei de vaci pe care o gestionăm, ne-am dori automatizarea proceselor de lucru, atât la mulgere, cât și la curățirea grajdurilor, poate chiar și a stațiilor de ecologizare. Muncim foarte mult, dar totuși avem pierderi tare mari. Datorită unor astfel de sisteme, am putea câștiga mai mult timp și munca ar fi mai ușurată. Evident că este nevoie de investiții mari, însă fără ajutor sau proiecte de susținere a tinerilor fermieri nu există izbândă”, a mai spus fermierul.
 
O altă problemă cu care se confruntă fermierii este lipsa materialului genetic de calitate pe piața locală. Din această cauză este greu de obținut o genetică bună la animale. Astfel, sunt nevoiți să-l aducă de peste hotare, procedură care nu este deloc simplă. Un alt aspect care-i nemulțumește pe antreprenori este abatorizarea animalelor. Potrivit statsiticilor asociației, în primul trimestru 26 mii animale au fost abatorizate, însă urmează date dramatice în semenstrul II și III. Laptele achiziționat este în jumate la rezultatele de anul trecut, a precizat Ana Pancrat.
 
Președintele asociației susține că reprezentanții din domeniul zootehniei se confruntă cu aceleași probleme de 30 de ani.
 
Tinerii fermieri nu au susținere financiară și nici ajutor din partea statului și nu rezistă la dobânzile pe care le acordă sistemul bancar din Moldova. Este nevoie de a fi dezvoltat sectorul în domeniul științei, de făcut laboratoare speciale și birouri de consultanță din partea specialiștilor”, a menționat președintele Asociației Fermierilor – Producători de Lapte, Ana Pancrat.
 
Recent, mai mulți producători locali, inclusiv cei de lapte, s-au plâns că produsele autohtone nu sunt vizibile pe rafturile magazinelor și au cerut Parlamentului să voteze o lege adoptată în prima lectură încă în 2018 care le-ar apăra interesele și i-ar obliga pe comercianți să dețină și să plaseze 50% marfă moldovenească.
 
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

CRESCĂTORII DE ANIMALE: Dacă ajungi să cumperi furaje iarna, mai bine vinde ferma!

20 jan 2022

UN NOU PERICOL PENTRU FERMELE DE PORCI: Ce bacterie au descoperit cercetătorii din Franța

18 jan 2022

PRODUCĂTORII DE LAPTE: De pe urma conflictului dintre noi și procesatori câștigul merge în buzunarul rețelelor de comercializare

16 dec 2021

CRESCĂTORII DE OVINE ȘI CAPRINE CER SUBVENȚII MAJORATE. Ce a discutat ministrul Gherciu cu fermierii din zootehnie

07 dec 2021

CRESTEREA PORCILOR MANGALITA: avantaje și particularități

12 nov 2021

PRODUCĂTORII DIN DOMENIUL ZOOTEHNIEI SUNT LA LIMITA DISPERĂRII. Au nevoie de susținere ca să nu falimenteze

PRODUCĂTORII DIN DOMENIUL ZOOTEHNIEI SUNT LA LIMITA DISPERĂRII

Au nevoie de susținere ca să nu falimenteze

PRODUCĂTORII DIN DOMENIUL ZOOTEHNIEI SUNT LA LIMITA DISPERĂRII. Au nevoie de susținere ca să nu falimenteze

loading ...