SFATURI DIN LIVADA DE NUCI. Vă sunt oferite de companiile care organizează seminare de instruire pentru toți nucicultorii

11 aug 2021
Nucii au intrat în perioada dinainte de recoltare care începe traditional la finele lui septembrie. Așa că este cel mai potrivit moment pentru cei care își doresc să-i cultive să se informeze despre tehnicile și tehnologiile de plantare a unei livezi, dacă își doresc să obțină profit și pomii să rodească.

Una dintre companiile care oferă instruiri direct în livadă este POMUL REGAL de la Inești, Telenești, care deține 150 ha de plantație de nuci. Recent a fost organizat un seminar pentru mai mulți cultivatori, unde au fost oferite cele mai utile sfaturi pentru a ajunge să aduni recoltă de calitate.

Cele mai frecvente întrebări

Contactat de AGROMEDIA, managerul de vânzări  al companiei, Sergiu Popa, ne-a comunicat că cele mai frecvente întrebări sunt despre cum să plantezi corect o livadă, metodele de îngrijire și soiurile de culturi nucifere pe care să le planteze ca peste ani să aibă beneficii.

„Totul începe de la alegerea terenului și în acest caz trebuie să ținem cont de câteva detalii: chiar dacă avem noroc și în R. Moldova nucii pot fi plantați oriunde, e bine să ne ferim de văgăune, marginile de baraje și malurile de râu, acolo unde probabilitatea înghețurilor e mai mare. Ca shemă de plantare, noi recomandăm 8X4, pentru că e mult mai simplu la recoltare și spațiul dintre rânduri ne permite să efectuăm lucrările mecanizate, inclusiv să introducem combina pentru recoltare. Deci, plantăm rândurile nu paralel cu planta, ci perpendicular”, a subliniat Sergiu.

Prima stropire cu produse fitosanitare – specialistul susține că pomii de nuc în primii trei ani de viață nu trebuie să fie supuși niciunei aplicații fitosanitare, deoarece le scade imunitatea.

„În acest an pomii au fost grav afectați de antracnoză și intervenția cu tratament a fost inevitabilă. Dar, de regulă, primele două stropiri se fac la timp, apoi în caz de necesitate”, a subliniat sursa.

Cele mai recomandate soiuri sunt Chandler și Fernor, primul e american, al doilea – francez. Sunt soiurile care capătă tot mai multă încredere în rândul cultivatorilor de nuci. În livada de la Inești cresc soiurile Pesceanski, considerat cel mai bun sort creat în Moldova; Lara, dar în ultimii ani antreprenorii s-au axat anume pe cultivarea celor două și le consideră de bază. Compania cu șapte membri deține și o pepinieră și orice cultivator de nuci poate achiziționa material săditor. Un puiet de Chandler sau Fernor costă 10 euro și pentru schema de livadă recomandată de Sergiu e nevoie de cca 208 pomi.

Soiurile moldovenești nu mai sunt profitabile

„Nucicultorii moldoveni ar trebui în continuare informați, pentru că plantează mai departe soiuri moldovenești și e o greșeală să sădim Cogâlniceanu și după zece ani să-l altoim în Chandler. E un timp pierdut și investiții în vânt. Ei sunt interesați, sunt predispuși spre schimbări când văd că după zece ani un copac rodește 2-3 nuci. Orice fermier care înțelege că are nevoie de un profit, trece la alte soiuri. O bună parte mai consideră însă că soiurile noastre sunt în top”, a menționat dl Popa.

Livada de nuci a companiei este una intesivă și acum sunt concentrați toți la un proiect de lansare a unei farbici de prelucrare a materiei prime. Unitatea va fi dată în exploatare în 2022 și este construită grație unui grant oferit de Livada Moldovei. Tot atunci va fi instalat și sistemul de irigare care este absolut indispensabil pentru cultura de nuc.

Actualmente, ei realizează marfa pe piața internă și în câteva state din Europa, dar își doresc să ajungă să exporte în China și Iran, cele două țări care consumă la greu miezul de nucă.

„Recolta din acest an e mult mai bună decât cea din anul trecut, dar nu-i ceea ce ne-am dorit noi. Anul trecut am recoltat 1, 5 tone per ha, pomii nu au încă vârsta pentru cantitatea maximă, dar la toamnă vom avea ce strânge’, ne-a comunicat Sergiu prognozele.

„Plantațiile de nuc din R. Moldova cresc anual cu 500 ha, ceea ce e foarte puțin pentru țara noastră, unde livezile ar trebui să se extindă cu 1 000 ha în fiece an. Oamenii sunt demotivați să crească nuci, nu știau dacă să planteze, dar acum lucrurile s-au schimbat. În plus, sunt oferite subsidii și celor care dețin 0, 5 ha de nuci. Afacerea e una foarte profitabilă, dacă ai grijă de ea”, a mai adăugat Sergiu.

Menționăm că POMUL REGAL organizează contra plată seminare de instruitre și acordă suport tehnic nu doar clienților săi.
 
loading ...