CUM SCĂPĂM DE AFIDE FĂRĂ PREPARATE CHIMICE? Tratamente bio

20 jun 2023
Afidele, în această perioadă, sunt văzute pe aproape toate plantele verzi. Acestea se hrănesc cu seva din plantă și pot cauza daune semnificative culturilor. Tratamentele bio reprezintă o alternativă ecologică, prietenoasă cu mediul pentru a controla afidele, utilizând metode naturale.
 

Tratamente bio contra afidelor

Spălare cu apă și săpun: Amestecați apă și săpun lichid (preferabil săpun de casă sau săpun negru) într-un pulverizator și pulverizați pe plantele afectate. Acest tratament poate îndepărta și ucide afidele.

Ulei de neem: Uleiul de neem este un extract natural obținut din semințele arborelui de neem. Acesta are proprietăți insecticide și poate fi utilizat pentru a trata infestările de afide. Amestecați uleiul de neem cu apă și aplicați pe plantele afectate.

Soluții pe bază de usturoi sau ardei iute: Ambele ingrediente au proprietăți insecticide și pot fi utilizate pentru a controla afidele. Puteți face o soluție prin măcinarea usturoiului sau ardeiului iute în apă și apoi pulverizați pe plante.

Extract de pelin: Pelinul are proprietăți repelente pentru insecte și poate fi utilizat pentru a descuraja afidele. Puteți face un extract din frunzele de pelin și aplicați-l pe plante pentru a controla infestarea.

Insecte benefice: Utilizarea insectelor benefice precum coccinela (buburuza), păianjenul-roșu și păianjenul-negru poate fi o opțiune eficientă în controlul afidelor. Aceste insecte se hrănesc cu afide și pot ajuta la menținerea populației acestora sub control.

Soluție de ulei de in: Uleiul de in poate fi utilizat pentru a sufoca și a distruge afidele. Se poate dilua în apă și aplica pe plante cu ajutorul unui pulverizator. Este important să nu se aplice în exces, deoarece acest tratament poate afecta și plantele sănătoase.

Soluție de apă și ulei mineral: Amestecați apă și ulei mineral în proporție de 1:1 și aplicați pe plantele afectate. Această soluție poate bloca porii respiratori ai afidelor și poate contribui la controlul infestării.

Extract de păpădie: Un extract obținut din părțile verzi ale păpădiei poate avea efecte insecticide asupra afidelor. Se poate prepara un amestec cu apă și aplica pe plante prin pulverizare.

Soluție de ulei de lavandă: Uleiul de lavandă are proprietăți insecticide și poate ajuta la controlul afidelor. Se poate dilua câteva picături de ulei de lavandă în apă și aplica pe plante prin pulverizare.

Soluție de oțet: Amestecați o parte oțet alb cu trei părți apă și pulverizați pe plantele afectate de afide. Acest tratament poate ajuta la eliminarea și descurajarea afidelor.Citește și: CUM SCĂPĂM DE FURNICI ȘI AFIDE

Este recomandat să încercați mai multe tratamente bio și să le aplicați conform indicațiilor pentru a găsi cea mai eficientă opțiune în controlul afidelor. În plus, menținerea plantelor sănătoase prin fertilizare corespunzătoare și udare adecvată poate contribui la reducerea infestării cu afide.
 
Este important să rețineți că tratamentele bio pot necesita aplicări repetate și pot fi mai puțin intense în combaterea afidelor decât tratamentele chimice convenționale. Monitorizați în mod regulat plantele și continuați să aplicați tratamentele până când infestarea este complet controlată.

Sursa: Populare.ro
loading ...