ULEIUL DE NEEM: Insecticid natural, aliatul în lupta cu afidele

19 feb 2024
Uleiul de neem este obținut din arborele de neem, originar din India și cu o creștere rapidă, ce poate ajunge la 15-20 de metri înălțime, chiar 40 de metri dacă are condiții favorabile. Uleiul de neem este inofensiv pentru organismele homeoterme, dar substanțele lui acționează puternic asupra sistemului hormonal al insectelor, fiind folosit din vechi timpuri ca insecticid natural.
 
Extractul de neem (Azadirachta indica) este un produs care poate fi utilizat ca alternativă pentru combaterea dăunătorilor de insecte și acarieni, bine cunoscut în agricultura ecologică. Ingredientul său activ major (azadirachtină) poate provoca mai multe efecte negative asupra artropodelor, cum ar fi inhibarea hrănirii, repelența, scăderea ovipoziției, fertilitatea și fecunditatea redusă, modificările comportamentului și creșterea mortalității. S-a demonstrat că produsele pe bază de neem provoacă efecte dăunătoare și asupra mai multor specii de acarieni. Uleiul de neem îndepărtează o mare varietate de dăunători, printre care se numără insectele bovine, viermii de sfecla, afidele, viermele de varză, musculița, acarienii, larve, muște de ciuperci, omizi, nematode și gândacul japonez.
 
Neemul nu este cunoscut ca fiind dăunător pentru mamifere, păsări, râme sau alte insecte benefice, cum ar fi fluturii, albinele și păsările, dacă acestea nu sunt concentrate direct în zona lor de habitat sau pe sursa lor de hrană.
 

Cum se utilizează uleiul de neem?

Poate fi utilizat prin aplicare foliară, prin sistemul de fertigare sau complementar cu alte produse.
 
Ca insecticid se utilizează în felul următor: 1 litru de apă caldă, o lingură de săpun lichid (poate fi preparat din fulgi de săpun neutru sau de menaj), 10 ml ulei de neem. Se pulverizează pe frunzele și trunchiul plantelor și pe sol o dată pe săptămână. Dacă plouă, se repetă operațiunea. Nu ucide instantaneu insectele deja stabilite pe plante, dar va respinge depunerea altora. Neemul combate dezvoltarea larvelor.
 
Se recomanda ajustarea ph-ului solului la 6,5. Aplicați la primele ore ale dimineții sau târziu după-amiază, de la primele etape de dezvoltare a plăgii, repetând dacă este necesar la interval de 7 zile. Unii tehnicieni recomandă inițierea tratamentelor asupra culturilor sănătoase la doze de 75-100 ml/100 l de apă cu interval  între tratamente de 7-14 zile, monitorizarea prezenței potențialilor dăunători ai culturii și acționează în consecință.
loading ...