Participanții la Laboratorul de Inovații în Agricultură au efectuat o vizită de studiu la compania Monicol, specializată în producerea şi comercializarea unei game largi de fructe şi legume uscate, model de afacere cu ciclu închis de producere.
Compania are propria livadă de prune și nuci în sistem ecologic. De asemenea, cumpără de la producătorii locali nuci, fructe și roșii, crescute în sistem convențional. Fructele sunt vândute în stare deshidratată atât pe piața locală, cât și la export. Iar din fructele ce nu pot fi comercializate produc țuică.
Gazdele au fost deschise cu micii fermieri ce i-au vizitat, au povestit în detalii despre experiența lor în practicarea agriculturii ecologice, cum au început afacerea și cum au reușit să se poziționeze ca un brand recunoscut pe piața locală și la export.
Fabrica pe care o vedeți dvs astăzi este rezultatul anilor de muncă. A fost cumpărată într-o stare dezastruoasă, dar, treptat, a ajuns la nivelul care ni l-am propus. În continuare, investim în echipamente și în eficientizarea muncii, scopul nostru este să fim cât mai sustenabil. Pentru a putea realiza producția, am obținut mai multe certificări internaționale.
Pentru produsele ecologice, cererea este mai mare decât putem noi oferi. Și prețul pentru prunele și nucile ecologice este cu 1 euro mai mare decât pentru cele convenționale. Dar este din ce în ce mai complicat procesul de producere, nu avem produse de protecție pe care să le putem utiliza, iar atacul dăunătorilor este pe an ce trece tot mai agresiv.
Vizitele și interacțiunea cu producătorii din țară este importantă și pentru noi. Facem schimb de experiență, aflăm lucruri noi, stabilim contacte, parteneriate, a povestit Iulian Filip, COO Monicol.
Fermierii și mentorii prezenți au avut parte de o discuție productivă, au făcut schimb de experiență și chiar de contacte pentru eventuale colaborări.
Problema cu dăunătorii este una destul de serioasă în prezent. O mare parte din ei au dezvoltat rezistență crescută la substanțele utilizate pentru combatere. La legume, luptăm cu tripsul californian, bemisia tabaci și tuta absolută. Lucrăm intens la capitolul produse pentru agricultura ecologică. Chiar în acest an vor apărea inovații pe bază de feromoni, inclusiv pentru viespea prunului, a povestit Victor Pînzari, Consultant Regional FMC, Republica Moldova, mentor în cadrul programului.
Printre agricultorii participanți la program sunt și din cei care practică agricultura ecologică, inclusiv cultivarea prunelor și nucilor. Astfel, pentru ei, vizita a fost și mai interesantă, și mai utilă.
Noi, la fel, suntem producători ecologici. Cultivăm cereale, nuci, prune. La cereale, am învățat deja tehnologia de cultură în sistem ecologic și nu este complicat. Și la prune am însușit tehnologia. Mai avem un avantaj, livada este poziționată în apropiere de pădure și balanța dintre dăunători și insectele prădătoare este una bună. De asemenea, producem singuri substanțe naturale de combatere, din plante. La nuci problema este lipsa soiurilor productive și pentru care să putem asigura calitatea miezului.
Este util pentru noi să interacționăm și cu alți producători din același sector ca și noi. Ne bucurăm de această ocazie pe care o avem în cadrul proiectului, a declarat Alexei Micu, fermier din satul Olișcani, raionul Șoldănești.
Monicol a abordat modelul de economie circulară. În urma procesului de producere, practic nu generează deșeuri. Crengile din livadă sunt transformate în biomasă, cojile de nuci și sâmburii de la fructe sunt sursă de energie termică. Participanții la proiect, în cadrul vizitei, au avut ocazia să vadă și să înțeleagă cum funcționează ciclul de producție închis în cazul companiei Monicol.
Laboratorul de Inovații în Agricultură este organizat de Technovator și AGROMEDIA.md, cu suportul Western NIS Enterprise Fund (WNISEF), în parteneriat cu Centrul de Consiliere Agricolă și Rurală, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și FMC.