Pentru a susține afacerile locale să se dezvolte cu ajutorul tehnologiei, Laboratorul de Inovații în Agricultură a facilitat conexiunea dintre prestatorii de soluții digitale și fermieri.
Participanții la program au avut ocazia să se informeze din prima sursă și să vadă cum funcționează în practică sisteme de monitorizare și gestionare digitală a unei afaceri agricole, stațiile meteo din câmp, senzori de temperatură și umiditate din sol, tratamente fitosanitare și monitorizarea stării culturilor cu ajutorul dronelor agricole, sistemul hidroponic de cultivare a legumelor. Partenerii Laboratorului: Croponix, DRON Assistance și SAS Agro au adus tehnologiile la sesiunea de deschidere a programului, desfășurată la Agrotek Arena, din cadrul Facultății de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului, UTM.
Acum 7 ani, compania noastră a adus în R. Moldova cel mai complex soft pentru agricultori. Serviciile SAS sunt atât pentru fermierii mari, cu mii de hectare în gestiune, cât și pentru afacerile mai mici. Instrumentele de care beneficiați atunci când aveți o gospodărie digitalizată prin intermediul unui soft sunt multe: imagini din satelit, care reflectă starea culturilor. Acest lucru face posibilă determinarea zonelor de dezvoltare neuniformă a plantelor, studierea influenței reliefului asupra dezvoltării culturilor în câmp sau în anumite părți ale acestuia și, de asemenea, verificarea corectitudinii trasării conturului câmpului.
De asemenea, puteți vizualiza imagini pentru orice dată de interes din ultimii an. Informațiile rezumative de pe teren conțin o arhivă de imagini satelitare timp de 10 ani, vremea, precipitațiile, umiditatea solului, operațiunile agricole, cantitatea de substanțe chimice și îngrășăminte aplicate și multe altele.
Programul vă permite să descărcați și să stocați într-un singur loc, într-un format convenabil, toate rezultatele analizelor de sol efectuate pe câmp. Puteți crea rapid și ușor hărți de analiză a solului de înaltă calitate pe baza rezultatelor testelor. Astfel, agronomul poate aloca corect îngrășămintele și poate efectua alte operațiuni agricole. Avantajele digitalizării unei afaceri agricole sunt multiple, și ușurează semnificativ munca antreprenorului, a explicat Dalia Arseni, specialist marketing SAS Agro.
Vitalie Sacară, fondatorul DRON Assistance a demonstrat în practică, pe lotul didactic din cadrul facultății cum funcționează o dronă agricolă, cât de simplu este în utilizare și eficiența acesteia.
Tot ce face o stropitoare, poate face și o dronă. Diferența este că drona consumă 10 litri de apă la hectar, utilizată pentru a dizolva substanța activă, iar tractorul – 200 de litri de apă. Noi am efectuat un calcul și putem estima că agricultorii din Republica Moldova pot economisi anual 1500 tone de pesticide și între 100-150 euro la hectar prin evitarea pierderilor mecanice și datorită economiilor propriu-zise de la pulverizarea mai eficace.
Metoda de funcționare a unei drone agricole este simplă: trebuie doar programate să îndeplinească comanda. Înălțimea, lățimea și suprafața pe care trebuie să o stropească sunt setate automat.
Eficiența tratamentelor cu dronele este demonstrată deja pe câmpurile multor fermieri de la noi. Nu se formează picături mari pe frunze așa cum se întâmplă la stropirea tradițională. Picăturile mici formează un fel de nor, iar asta permite ca pesticidele să pătrundă mai bine în plantă. Dronele sunt viitorul agriculturii, susține Vitalie Sacară.
De asemenea, agricultorii au vizitat sera modernă de la UTM și au primit răspuns la toate întrebările legate de sistemul hidroponic de cultivare a legumelor de la Timur Muradov, director comercial CROPONIX.
Cultivarea în sistem hidroponic înseamnă cheltuieli mai mici de apă; pesticidele, erbicidele sunt total excluse, astfel plantele nu conțin reziduuri de produse de uz fitosanitar. Putem controla practic toate procesele, nu sunt necesare manipulările de sol, iar suprafețele utilizate pentru producerea culturilor sunt mult mai mici comparativ cu serele obișnuite. În sistem hidroponic, toate elementele nutritive necesare sunt furnizate prin intermediul apei. Plus, este utilizat un substrat inert pentru menținerea plantelor.
În serele hidroponice lucrările pot fi efectuate cu un număr mai mic de oameni. Pentru producerea acestor culturi este utilizată lumina artificială. Intensitatea luminii și spectrul de raze poate fi modificat în funcție de necesitățile plantei.
De asemenea, un mare avantaj este posibilitatea de cultivare a legumelor pe tot parcursul anului. Timp de 12 luni, pot fi realizate 26 de cicluri de creștere a culturilor, susține Timur Muradov.
În cadrul Laboratorului de Inovații în Agricultură, fermierii participanți vor avea ocazia să descopere avantajele diferitor tehnologii moderne implementate în agricultură.
Laborator de Inovații în Agricultură este organizat de Technovator și AGROMEDIA.md, cu suportul Western NIS Enterprise Fund (WNISEF), în parteneriat cu Centrul de Consiliere Agricolă și Rurală, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și FMC.