STAREA SEMĂNĂTURILOR DE TOAMNĂ PROVOACĂ ÎNGRIJORARE. Ce trebuie să întreprindă fermierii

02 mar 2022
Consiliul Raional Ștefan Vodă, este îngrijorat de starea culturilor de toamnă în această primăvară. Ei susțin că doar 35 % din culturile cerealiere sunt înfrățite.

Anul agricol 2021-2022 se manifestă în raionul Ștefan Vodă cu o presiune din partea situației climaterice, în legătură cu nivelul de precipitații foarte scăzut. În cazul lipsei de precipitații, există riscul real să ne confruntăm cu o secetă severă, care îi îngrijorează pe agricultori. Anul curent prezintă mai mulți factori de risc asociați, luând în considerație și creșterea prețurilor.”

După cum a relatat dna Diana Rusu, șefa Direcției agricultură și alimentație, doar 35% din suprafețele însămânțate cu grâu de toamnă au intrat în iarnă înfrățite, restul plantelor erau slab înfrățite, sau chiar neînfrățite, ceea ce nu le-a permis să acumuleze substanțele nutritive necesare.
 

O bună parte din fermierii din raion cunosc acest lucru și folosesc pe larg îngrășămintele minerale complexe pentru nutriția plantelor, care la momenul actual sunt foarte costisitoare și totodată greu de administrat din cauza umidității scăzute din sol. În pofida tuturor impedimentelor, avem suprafețe cu semanaturile de toamnă, care, datorită temperaturilor ridicate din această perioadă, au pornit în vegetație, bucurându-ne privirea (semănăturile de pe câmpurile godpodăriilor din satele Slobozia, Răscăieți, Carahasani, Ermoclia, Cioburciu).”
 
Specialiștii din zonă, atenționează, că lucrul în câmp în această primăvară, va face ca fermierii să suporte cheltuieli mai mari, producătorii agricoli vor avea nevoie de îngrășăminte suplimentare pentru hrănirea culturilor de toamnă slăbite.
 
În câmpuri unde răsărirea nu a fost uniformă, va fi nevoie de semințe suplimentare pentru supraînsămânțarea acestora sau chiar reînsămânțarea cu alte culturi de primăvară prășitoare sau cerealiere.
 
Mai multe informații despre lucrările de întreținere a cerealelor de toamnă afli AICI

STAREA SEMĂNĂTURILOR DE TOAMNĂ PROVOACĂ ÎNGRIJORARE. Ce trebuie să întreprindă fermierii

STAREA SEMĂNĂTURILOR DE TOAMNĂ PROVOACĂ ÎNGRIJORARE

Ce trebuie să întreprindă fermierii

STAREA SEMĂNĂTURILOR DE TOAMNĂ PROVOACĂ ÎNGRIJORARE. Ce trebuie să întreprindă fermierii

loading ...