Dorin Jardețchi, fermier din satul Varnița, raionul Anenii Noi cultivă legume și cereale la irigat. Are în câmp morcov, ceapă, floarea-soarelui, grâu, rapiță, porumb. În toamna 2023, a pregătit mai multe parcele pentru a semăna morcov. Ploile abundente din acest an însă, au dus la inundații și spălarea solului și au făcut imposibil semănatul morcovului în termeni optimi.
În căutarea unei soluții, fermierul a ales ca alternativă floarea-soarelui. Deși semănată neobișnuit de târziu, la începutul lunii iulie, floarea-soarelui promite recolte bune.
Plantele s-au dezvoltat foarte bine. Estimăm o recoltă mai bună decât în lotul unde am semănat tradițional și plantele au suferit mult din cauza secetei. În perioada de înflorire, floarea-soarelui semănată în iulie a avut parte de timp răcoros și condiții meteo bune. Sola este lângă o parcelă cu morcov și am irigat și floarea-soarelui. Dar cred că erau suficiente și 2 irigări pe toată perioada de vegetație. Vecinul nostru a semănat în aceeași zi cu noi, la el este în cultura a 2-a, după grâu, și a efectuat o singură irigare. Cultura, de asemenea, arată foarte bine.
În ceea ce privește nutriția plantelor, am efectuat doar o fertilizare, aplicând 150 kg de Carbamid pe hectar. În toamnă a mai fost aplicat fertilizant pentru pregătirea solului pentru morcov. Întotdeauna facem analiza solului și fertilizăm în funcție de necesitate. Întreținerea a inclus o erbicidare și un tratament cu insecticid. Pentru că premergător a fost ceapa, ne-am confruntat cu atacul de tripși, dar am rezolvat problema, susține fermierul.
În perioada de înflorire, cultura a beneficiat de timp răcoros și condiții meteo prielnice pentru o bună dezvoltare. Astfel, fermierul estimează recolte mai mari în comparație cu cele obținute pe loturile cultivate tradițional.
Zilele următoare planificăm să recoltăm. La cum arată floarea-soarelui, estimăm o roadă de 3 tone la hectar, dublu față de 1,5 cât am recoltat în vară. Dar rezultatul final îl va arăta combina, spune agricultorul.
Floarea - soarelui în cultura a doua, dacă permit condițiile meteo, se seamănă după culturile care se recoltează primele: rapiță, orz, mazăre. Dar e posibil de semănat și după grâu, dacă se recoltează timpuriu.
Citiți AICI experiența unui alt fermier cu floarea-soarelui semănată după recoltarea cerealelor din grupa I.