Perioada optimă pentru semănarea grâului se calculează astfel încât plantele să aibă o perioadă de vegetație de 40-50 de zile în toamnă, iar până la intrarea în iarnă să se acumuleze o sumă a temperaturilor biologic active de 400-500 grade Celsius, ceea ce permite plantelor de grâu să aibă 2-3 frați și 4-5 frunze și să aibă o rezistență maximă la condițiile nefavorabile din timpul iernii.
Se consideră că perioada recomandată pentru semănarea grâului este cuprinsă între 1-20 octombrie, pentru sudul și vestul țării și între 25 septembrie - 5 octombrie, pentru nordul țării.
Citiți și: ÎNSĂMÂNȚAREA GRÂULUI DE TOAMNĂ - PREGĂTIREA SOLULUI, PERIOADA OPTIMĂ PENTRU SEMĂNAT. Recomandările profesorului Boris Boincean
Dar termenul calendaristic nu întotdeauna coincide cu situația reală, de aceea, cercetătorul recomandă însămânțarea culturilor de toamnă în perioada în care, timp de 3 zile, temperatura medie pentru 24 de ore, este mai mică de 15 grade Celsius.
De asemenea, important este și factorul umidității în sol. Dacă solul este jilav, atunci fermierii nu ar trebui să se grăbească la semănat. Astfel, riscă provocarea semințelor ce aduce după sine pierderi și cheltuieli nejustificate. În această situație, este recomandat ca fermierii să aștepte până la sfârșitul termenului optim de însămânțare (20 octombrie) și să semene în sol uscat.
Semănatul grâului de toamnă prea timpuriu face ca plantele de grâu să se dezvolte prea mult până la intrarea în iarnă, ceea ce poate face plantele sensibile la ger și la stratul de zăpadă (apariția fenomenului de asfixiere). De asemenea, acestea sunt mai expuse dăunătorilor (muștelor și afidelor), cu plante predispuse la cădere și la atacul bolilor foliare.
Citiți și: FERTILIZAREA DE TOAMNĂ A GRÂULUI - UNUL DINTRE CELE MAI IMPORTANTE MIJLOACE DE CREȘTERE A PRODUCȚIEI
Pe de altă parte, semănatul tardiv face ca plantele de grâu să intre în iarnă neînfrățite și necălite, cu rezistență scăzută la ger, iar lanul își pierde din densitate, este mai expus îmburuienării, iar vegetația se va prelungi până în vară, fiind expuse fenomenului de șiștăvire.
Pentru a încolți, temperatura solului trebuie să fie între 15 și 20 de grade Celsius. Deși germinarea durează între 8 și 10 zile, înfrățirea grâului începe când planta formează a treia frunză. Tulpina grâului are 5-7 internoduri, iar pentru a germina, semințele au nevoie de o umiditate a solului de cel puțin 70-80%, scrie Agrobasf.