CONSUMUL DE APĂ LA PORUMB. Cum prevenim ofilirea și stoparea din dezvoltare?

16 jun 2023
Porumbul are consumul de apă, vara, de 4 litri/zi/plantă, la o densitate de 60.000 plante/ha, rezultând un consum de 240.000 litri/ha/zi. După fecundare, consumul creşte la 5-6 mm/ha, iar în zilele de arşiţă - la 9-10 mm/ha. Asta ar însemna că o ploaie de 20 mm se consumă în două zile.
 
În condiţii de secetă, porumbul îşi reface dezvoltarea ştiuleţilor. Pe vârful acestora, pe o porţiune mai mare sau mai mică, în funcţie de lipsa umidităţii, nu mai formează boabe, iar cele formate au aspectul mărunt și nedezvoltat şi producţia diminuată.
 

Cum prevenim ofilirea porumbului?

Pentru a evita sau a reduce apariţia fenomenului de ofilire-şiştăvire sunt necesare următoarele măsuri:
  1. Solul să fie menţinut cu un grad de permeabilitate satisfăcător, pentru a acumula întreaga cantitate de apă din precipitaţii şi a evita pierderile prin evaporare;
  2. Să se asigure accesul oxigenului generator de energie pentru procesele vitale din sol;
  3. Să se elimine CO2, care poate deveni inhibitor pentru sistemul radicular şi al microorganismelor din sol;
  4. Să se folosească soiuri-hibrizi mai rezistenţi la stresul hidric şi cu perioada de vegetaţie mai scurtă, pentru a evita perioada de arşiţă;
  5. Semănatul de primăvară să se efectueze mai timpuriu şi la o adâncime mai mare;
  6. La porumb s-au dovedit mai rezistenţi la şiştăvire hibrizii cu bobul sticlos, cu endosperm cornos (Zea Mays var. Indurata), care conţin cantităţi mai mari de substanţe proteice.
Prin urmare, măiestria fiecărui agricultor constă în iscusinţa de a înmagazina în sol fiecare picătură de apă din precipitaţii şi a preveni orice pierdere a ei, iar prin tehnologia de cultură aplicată să se asigure un regim aerohidric, termic şi de nutriţie optim.
 
Sursa: Revista Ferma
 
loading ...