CUM SE CALCULEAZĂ NORMA DE SEMĂNAT LA GRÂUL DE TOAMNĂ

25 oct 2022
„Cele mai bune practici agricole din prezent vor deveni standarde în viitor“ – soluția care va spori competitivitatea agricolă, maximiza profitul și va stimula o dezvolta durabilă în agricultură!

În acest material vom vorbi despre necesarul de semințe sau mai bine zis cum se calculează norma de semănat la grâul de toamnă, vom urma exemplul fermierilor germani. Pentru început, haideți să vedem care a fost situația hidrologică / nivelul apei din pânza freatică în regiunea din nord-estul Germaniei.


Cantitatea de precipitații căzută după perioada de secetă a înlocuit parțial cantitatea de apă din iazurile / lacurile de acumulare evaporată în timpul perioadei de secetă din 2020/2021. Dar această completare parțială a lacurilor de acumulare / iazurilor a fost suficient pentru a avea un efect pozitiv asupra germinării și creșterii culturii de rapiță de toamnă în anul 2022.

În Germania, semănatul grâului de toamnă începe de la mijlocul lunii septembrie și se termină la jumătatea lunii noiembrie. Dar perioada optimă pentru semănarea grâului de toamnă este de la sfârșitul lunii septembrie până la sfârșitul lunii octombrie.

Gradul de afectare a culturilor cerealiere în urma secetei este în mare parte stabilit de către producătorii agricoli în momentul când decid care este densitatea de semănat.


Respectiv, o densitate sau normă de semănat mai mică poate avea următoarele beneficii:
  • concurența redusă pentru lumină între plante,
  • capacitate sporită de absorbție a nutrienților din sol și a apei din pânza freatică datorită rădăcinilor mai lungi dezvoltate în urma unei elongații reduse a tulpinii (paiului) și unui volum al biomasei aparatului foliar mai mic decât volumul biomasei sistemului radicular,
  • rezistența sporită împotriva daunelor provocate de căderile abundente de zăpadă din timpul iernii datorită unui grad de înfrățire și volum redus al biomasei aparatului foliar.
În Germania, cantitatea de semințe sau „norma de semănat” la ha a început să scadă foarte mult în anii trecuți. În rezultatul acestei reduceri a crescut semnificativ dimensiunea boabelor de grâu și respectiv s-au înregistrat recolte mai mari și mai stabile per ha. În anii care au succedat această reducere masa a 1000 de boabe a început să atingă valori tot mai mari la toate soiurile de grâu de toamnă iar la un moment dat a atins valori tipice pentru soiurile de grâu utilizate în prezent. În Germania această formulă de calcul a început sa fie utilizată cu aprox. cu 70 de ani în urmă.

Anul trecut a fost prezentat pe acest blog un document excel care putea realiza calcularea cantității necesare de semințe sau norma de semănat la culturile cerealiere.


Dar utilizarea acestui document poate fi făcută doar dacă se cunoaște următoarea informație:
  • masa o mie de boabe,
  • rata de germinare,
  • capacitatea de înfrățire a soiului.
Puterea de înfrățire a grâului de toamnă crește odată cu scăderea normei de semănat!



Luând în considerație condițiile pedologice și cantitatea medie anuală de precipitații căzută în regiunea din nord-estul Germaniei fermierii planifică să recolteze în 2023 un număr de  5.500.000 de spice per ha. În ultimii ani numărul de spice / ha este atins cu o precizie din ce în ce mai mare datorită adăugării la norma de semănat a  unei cantități de semințe de rezervă de până la 5% din norma de semănat.

Fermierii din Germania, la început, credeau în mod eronat că cantitatea de semințe de rezervă trebuie să crească odată cu scăderea masei a o mie de boabe.

Un material de Pavel Covali, cercetător, doctorand în științele solului la Universitatea Estoniană de Științele Vieții
loading ...