Vitalie Butnaru, manager financiar al Grupului de companii Trans-Oil, a explicat într-un interviu pentru curentul.md, care sunt factorii principali ce influențează la stabilirea prețului pentru uleiul de floarea soarelui.
Practic 75%-80% din costul uleiului îl reprezintă prețul semințelor de floarea-soarelui și respectiv acesta este factorul determinant.
În al doilea rând, logistica, care este mult mai complicată astăzi decât era cu o jumătate de an în urmă sau cu un an în urmă. Capacitățile de transportare, inclusiv camioanele sau alte mijloace de transport rutier, pe care mizează „Floarea Soarelui” pentru a livra semințe de floarea-soarelui pe teritoriul uzinei, sunt acum utilizate pentru transportarea cerealelor și semințelor oleaginoase din Ucraina.
Operatorii de transport rutier din Republica Moldova sunt și ei angajați în această operațiune de evacuare a cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina. Și, evident, că lucrul acesta duce fie la incapacitatea de a transporta semințele de floarea-soarelui spre uzină (pe plan local), fie la o creștere exorbitantă a tarifului pentru transportare. Așadar, uzina trebuie să intre într-o competiție acerbă pentru capacități de transportare cu producătorii și traderii din Ucraina, a declarat Vitalie Butnaru.
Ținând cont de faptul că Republica Moldova este lovită de o secetă puternică, care nimicește recolta de porumb și semințe de floarea-soarelui (culturi de grupa a II-a), așteptările pentru recolta 2022 la capitolul semințe de floarea-soarelui sunt de aproximativ 400-450 de mii de tone pe republică. Aceasta ar reprezenta o scădere cu mai mult de 50% în comparație cu recolta anului precedent, care conform datelor Biroului Național de Statistică și ale Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova a constituit 950 de mii de tone.
Deși estimăm o scădere drastică a recoltei 2022, aceasta nu înseamnă și o creștere a prețului de achiziție a semințelor de floarea soarelui, menționează managerul Trans-Oil.
Republica Moldova face parte din piața bazinului Mării Negre, dar nu este un producător foarte mare de cereale și oleaginoase și nu este un actor determinant pe piață în ceea ce privește formarea prețului.
Prețul pentru semințele de floarea soarelui s-a stabilit acum la nivelul de $500-$520 (EXW elevator) pe piața țărilor din bazinul Mării Negre. Deși Republica Moldova anul acesta va produce cu 50% mai puține semințe de floarea-soarelui, prețul local de achiziție oricum va urma indicele de preț al bazinului Mării Negre.
Pe lângă costul materiei prime, uzina mai suportă și alte costuri, cum ar fi: cheltuieli pentru salarii și impozite, utilități – gaze naturale și electricitate, alte cheltuieli indirecte sau materiale auxiliare – sare de lămâie, hexan etc. Prețurile pentru toate acestea au crescut de 2-3 ori și, respectiv, a crescut și costul de producere a uleiului, spune Vitalie Butnaru.
Cu referire la pronosticurile de pe piața uleiului din Republica Moldova și impactul asupra consumatorilor, Vitalie Butnaru a spus:
În cazul în care decizia cu privire la nerambursarea TVA la exportul de ulei va fi anulată în termeni rezonabili, iar vânzările de ulei pentru export vor fi iarăși profitabile, acest profit va acoperi pierderile înregistrate de uzină în prezent pe piața internă ca urmare a subvenționării prețului de vânzare a uleiului la poarta uzinei.
Grupul Trans-Oil ar putea menține plafonarea acestui preț pentru o perioadă mai îndelungată, asigurând consumul intern cu ulei ieftin, dacă decizia CSE este anulată în perioada imediat următoare.
În cazul în care anularea se tărăgănează, trecând peste limita de 4 săptămâni, nu există un pronostic pozitiv cu privire la ceea ce urmează să se întâmple în septembrie – decembrie.