ERBICIDAREA PORUMBULUI ÎN PREEMERGENŢĂ ȘI POSTEMERGENŢĂ TIMPURIE

27 apr 2022
Despre erbicidarea porumbului în preemergenţă sau postemergenţă timpurie în fiecare an apar discuţii în legatură cu necesitatea, costurile  și bineînţeles eficacitatea acestor stropiri. Discuţiile sunt amplificate și de faptul că nu toate companiile producătoare de pesticide, au produse omologate pentru acest segment.

Impactul buruienilor asupra producţiei de porumb

În mod normal, buruienile pot contribui la reducerea potenţialului productiv a unei sole, în funcţie de densitatea de buruieni, speciile de buruieni din solă, numărul de zile în care porumbul a stat ascuns între buruieni, etc. Chiar dacă porumbul a fost concurat de buruieni, doar în prima parte de vegetaţie, potenţialul productiv a respectivei poate fi afectat.

Spectrul de buruieni vizate

Această stropire vizează exclusiv buruienile anuale sau cele care provin din seminţe. Vorbim aici atât de buruienile monocotiledonate (frunză îngustă), cât și dicotiledonate (frunză lată). În funcţie de erbicid, spectrul de buruieni combătut poate să difere.

Buruieni răsărite sau nerăsărite în momentul erbicidării

O parte din produsele omologate pentru această perioadă, pot să controleze buruienile care nu sunt răsărite, atunci când se efectuează erbicidarea. Aceste erbicide acţionează prin intermediul vârfului de creștere a buruienilor aflate în curs de răsărire. Odată ce buruienile au dezvoltat frunze adevărate, erbicidarea cu astfel de produse nu mai este recomandată.

Sunt însă și produse, care pe lângă efectul foarte bun împotriva buruienilor aflate în curs de răsărire, acţionează și asupra buruienilor aflate în primele stadii de vegetaţie. Cel mai probabil, acesta este punctul forte al multor erbicide, omologate pentru stropirile în postemergenţă timpurie.

Adăugarea glifosatului în reţetă

În preemergenţă, pe lângă erbicidul cu acţiune la nivelul solului, se poate adăuga și glifosat. Nu de puţine ori de la semănat până la răsărit pot să treacă peste 10-14 zile. În această perioadă, pot răsări o sumedenie de buruieni anuale, dar și perene. Prin adăugarea glifosatului, vom elimina toate buruienile răsărite, chiar și perenele. Atenţie, porumbul nu trebuie să fie răsărit!

Capacitatea de reactivare

O caracteristică importantă a erbicidelor ce pot fi aplicate în această perioadă, ar fi că acestea se pot reactiva odată cu sosirea ploilor. Dacă după semănat se anunţă o perioadă secetoasă, imediat după efectuarea lucrării de semănat, se poate aplica erbicidul, astfel încât profitându-se de umiditatea scoasă de semănătoare, să avem parte de o primă activare a erbicidului la nivelul solului, combătându-se astfel un prim posibil val de buruieni.

Atunci când vorbim de postemergenţă timpurie, cea mai importantă caracteristică a multor erbicide recomandate în această perioadă, ar fi că aceste nu controlează doar buruienile aflate în curs de răsărire, ci pot acţiona și sistemic, erbicidul pătrunzând în buruienile aflate în primele stadii de creștere.

Erbicidarea porumbului în preemergenţă sau postemergenţă timpurie – punctele forte

Acolo unde nu avem probleme cu buruienile perene, iar condiţiile de mediu favorizează reactivarea erbicidului, un astfel de produs aplicat în postemergenţă timpurie, poate să ţină sub control buruienile, astfel încât aplicarea în postemergenţă a unui alt erbicid, să nu mai fie necesar.

Un mare punct forte îl au erbicidele cu capacitate de reactivare la nivelul solului, însă care acţionează și foliar, fiind preluate prin sistemie în întreaga plantă. Acestea pot fi folosite cu succes în postemergenţă timpurie. Buruienile cu frunză lată și frunză îngustă, chiar dacă sunt răsărite, sunt astfel distruse. Suplimentar, apoi erbicidul va acţiona și la nivelul solului, protejând terenul de răsărirea unui următor val de buruieni.

Chiar și acolo unde avem buruieni perene, un astfel de erbicid care acţionează foliar și radicular, poate reuși să stopeze (nu să combată) creșterea buruienilor perene, o scurtă perioadă de timp. Acea scurtă perioadă de timp, poate permite porumbului să crească, urmând apoi să intervenim cu un al doilea erbicid, omologat și pentru combaterea buruienilor perene.

Erbicidarea porumbului în preemergenţă sau postemergenţă timpurie – punctele slabe

Faptul că erbicidul are nevoie de apă pentru a se activa la nivelul solului este punctul cel mai slab al acestor produse. În lipsa activării, radiaţiile solare pot fotodegrada erbicidul, existând riscul ca o parte din eficacitatea acestuia, să se piardă. Din acest motiv, din gama acestor produse sunt de preferat erbicidele, care ne pot oferi un spaţiu de manevră cât mai flexibil. Fie îl aplicăm imediat după semănat, profitând de umiditatea rezultată în urma mișcării solului de către semănătoare, fie așteptăm o perioadă, iar aplicarea erbicidului se va efectua înaintea unei perioade cu ploi. Faptul că avem produse care pot fi aplicate până în 2-3 frunze ale porumbului, ne poate oferi acest confort.

Patul vegetativ trebuie să fie foarte bine pregătit, fără bulgări sau resturi vegetale la suprafaţa solului. Cu privire la resturile vegetale, această tehnologie nu este compatibilă cu sistemul no-tillage.

Sursa: http://agromentor.ro
loading ...