OMIDA FRUCTIFICAȚIILOR – DĂUNĂTORUL PORUMBULUI „ÎN LAPTE”

21 jul 2023
Omida fructificațiilor este stadiul de larvă al fluturelui nocturn Helicoverpa armigera. Este o specie polifagă, semnalată în Europa sudică, Asia, Africa, Australia și Noua Zeelandă. În țara noastră, este răspândită în toate zonele și produce pagube la multe specii de plante. În această perioadă, dă bătăi de cap producătorilor de porumb.

Alte denumiri: Chloridea obsoleta, Helicoverpa commoni, Heliothis armigera, H. obsoleta, cotton bollworm, corn earworm, tomato fruitworm (lb. engleza).

 
Biologie și ecologie - Omida fructificațiilor

Această specie poate avea 2-3 generații pe an și iernează ca pupa în sol. Primii adulți apar la sfârșitul primăverii, în mai-iunie iar următoarele generații se dezvoltă în iulie și la sfârșitul lunii august. După o perioadă de câteva zile de hrănire, are loc copulația și depunerea pontei, procese ce se desfășoară în cursul nopții.



Citește și: GĂRGĂRIȚA PORUMBULUI

Prolificitatea fluturelui este influențată de temperatură, umiditate și nutriția din stadiul de larvă și adult. Larvele apar după o săptămână și parcurg 5 stadii larvare până să ajungă la maturitate. Odată ajunse la maturitate, acestea părăsesc planta și organul atacat și pătrund în stratul superficial al solului pentru a se transforma în pupă. Evoluția unei generații are loc în decurs de 35-40 de zile. În spații protejate, aceasta evoluție are loc în 28-33 de zile.
 

Plante atacate și mod de dăunare - Omida fructificațiilor

Omida fructificațiilor este o specie polifagă, provocând daune la peste 120 de specii de plante, precum: tomate, porumb, tutun, ardei, vinete, fasole, lucerna, bumbac, plante ornamentale etc.
 
Larvele tinere, de vârsta I și a II-a consumă țesutul și epiderma frunzei, florile, după care, începând cu vârsta a III-a, larvele pătrund în fruct, consumând pulpa dar, de preferință, semințele. În cursul hrănirii, larva elimină excrementele la exteriorul organului atacat, ceea ce face ușoară identificarea.
 
La porumb, larvele se hrănesc inițial cu mătasea, apoi cu boabele în fază de lapte ceară din vârful știuletelui.



Citește și: SFREDELITORUL PORUMBULUI

Produc daune florilor și semințelor de năut și ricin, boabelor din păstăile de mazăre și semințelor de tutun.
 
La tomate, ardei și vinete omizile pătrund în fruct distrugând pulpa și semințele. În aceste galerii se instalează diferite ciuperci dăunătoare, ceea ce duce la compromiterea în scurt timp a fructului.

Această omidă produce pagube însemnate la culturile de tomate din spații protejate. O singură omidă poate ataca toate tomatele dintr-un ciorchine. Odată pătrunse în fruct, larvele sunt greu de combătut iar dauna a fost deja creată.
 
Control și combatere
Lucrările solului și arăturile adânci determină distrugerea pupelor din stratul superficial al solului. Combaterea buruienilor elimină sursa de hrană a adulților și a larvelor. Se recomandă înființarea culturilor timpurii pentru ca, la apariția dăunătorului, plantele să fie viguroase iar impactul dăunătorului să nu mai fie atât de mare.

Citește și: AFIDELE LA FLOAREA-SOARELUI

În unele țări, se practică și cultivarea de plante capcană (bumbac, in, ricin, năut, porumb) semănate primăvara devreme pentru a atrage fluturii să depună ponta, după careplantele se elimină și se distrug.
 
Fiind activi noaptea, adulții sunt mai greu de observat. Este important ca primul tratament să fie făcut la prima observație a dăunătorului. După eclozare, omizile sunt foarte sensibile la tratamente deoarece acestea au mobilitate redusă iar hrănirea este dificilă și necesită un efort destul de mare.
 
Pentru combaterea biologică, se poate recurge la adunarea omizilor (pentru suprafețe mici). Se pot folosi insecticide obținute din ardei iuți, eficiente împotriva omizilor. Omida fructificațiilor are, de asemenea, dăunători naturali precum viespea oofagă din genul Trichogramma, virusul poliedric și paraziți care depun ouă în corpul omizii.

Citește și: PRINCIPALELE BOLI LA FLOAREA-SOARELUI
 
În momentele neprielnice, caracterizate prin lipsa hranei și condiții nefavorabile, dăunătorul poate intra în diapauză timp de câteva luni, astfel, nefiind afectată populația.
 
Tratamentele chimice se aplică la primele observații ale dăunătorului, cu insecticide specifice.

Sursa: Botaniștii.ro
loading ...