EXPERȚI: “Ploile și vântul distrug recolta de cereale și crează condiții favorabile pentru boli”. Ce trebuie să facă fermierii

07 jul 2021

Ploile abundente și vânturile puternice au creat mari dificultăți fermierilor care au demarat procesul de recoltare a culturilor cerealiere de toamnă. Din cauza condițiilor meteorologice, ei au fost nevoiți să stopeze muncile agricole și să aștepte până se va tempera vremea ca să intre din nou cu combinele în câmp.
 
AGROMEDIA a solicitat opinia experților despre eventualele daune cauzate culturilor agricole de precipitațiile abundente și alte intemperii meterologice.
 
Mihail Rurac: “Nu mai țin minte o altă vară cu atâtea ploi”
 
Mihail Rurac, doctor în științe agricole: “E pentru prima dată când avem o vară cu atâtea ploi. Fermierii menționează că au probleme cu recoltarea. Grâul, orzul, rapița sunt culcate la pământ, ceea ce înseamnă că se vor înregistra pierderi la recoltare. Și nu știm cât de mari vor fi, asta depinde de cât de pregătiți sunt agricultorii pentru recoltare. Dar nu cred că stau bine la acest capitol în aceste condiții, noi fiind obișnuiți, de fapt, cu seceta.
 
Buruienile tot pot fi o problemă pentru culturile din grupa a II-a, dar credem că ele deja au trecut de fazele de îmburuienare masivă, dar e altă situația acolo unde culturile au fost semănate târziu.
O altă problemă ar fi bolile. Apa și căldura sunt factori care contribuie la dezvoltarea lor. În anii secetoși noi nici boli n-avem, nici recoltă.”
 
Boris Boicean: “Bolile se simt acum la ele acasă”
 
Boris Boicean, consultant FAO în agricultură: “Aceste ploi și vânturi puternice au pătulit culturile cerealiere de toamnă. Concomitent, s-au creat condiții ideale pentru creșterea buruienilor și toate la un loc vor agrava recoltarea. Va fi una complicată. Fermierii au stopat procesul, că plouă, spicul e umed. Bineînțeles că bolile sunt favorizate de umiditatea înaltă, mai ales ciuperca, cele provocate de fungi. Acum ele se simt acasă. Sunt afectate și cerealele, dar și culturile din grupa a II-a: porumbul, floarea soarelui, soia, svecla de zahăr. Nici nu poți interveni să le stârpești, pentru că procedura are loc la etapa cuvenită. Astfel de condiții ca acum  demult nu am avut. În mediu însă va fi bine. Dacă luăm în calcul cantitatea de precipitații din acest an și cele din anul trecut, e o medie multianuală.
 
Cum se va normaliza timpul, fermierii trebuie să iasă în câmp la recoltare în regim de urgență. Să ținem cont de câmpurile îmburuienate puternic, e foarte important să fie separate de boabe. Dacă nu vom face acest lucru, ne vom trezi, vorba moldoveneanului, că se “aprind”. Încep procesele de fermentare, pierdem germinația, pierdem cantitatea. Grâul alimentar, utilizat de brutării, va fi de calitate proastă.
Dacă înălțimea plantelor ne permit să pătrundem între rânduri la culturile prășitoare să combatem buruienile. E târziu să aplicăm tratamentul cu erbicide, e momentul să trecem la procedura mecanică. Manual ar fi o idee, dar cine să tragă sapa?...
Cu natura nu putem lupta. Cu natura trebuie să cooperăm.”
 
 
 
loading ...