GRANIȚELE UE RĂMÂN DESCHISE PENTRU CEREALELE DIN UCRAINA. Fermierii afectați de importurile ucrainene mari ar putea primi despăgubiri

31 jan 2023
Miniștrii agriculturii din Uniunea Europeană, care s-au întrunit la Bruxelles pentru a discuta despre importurile de cereale din Ucraina, nu au ajuns la un numitor comun. Aceștia urmau să decidă anumite schimbări ale reglementărilor privind exportul produselor agricole din Ucraina, inclusiv restabilirea cotelor de import.

Deliberările miniștrilor agriculturii au fost rezumate într-o conferință de presă de Janusz Wojciechowski și Peter Kullgren, președintele consiliului agricol, ministrul afacerilor rurale din Suedia:
  • Uniunea Europeană nu va restabili cotele și tarifele pentru exporturile ucrainene. Granița va rămâne deschisă produselor agricole.
  • Poate că va fi lansată o rezervă de criză cu fonduri pentru fermierii afectați de comerțul dintre Ucraina și Uniunea Europeană. Dacă acest lucru se va întâmpla și modul în care vor fi alocați banii, urmează să decidă colegiul comisarilor UE.
  • Nu doar cerealele din Ucraina „strică” piețele din țările UE, care sunt învecinate cu Ucraina. Problema este și cu păsările de curte.
Comisarul pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, urmează să vină cu propuneri pentru rezolvarea problemei.

Citește și: FERMIERII POLONEZI ANUNȚĂ BLOCAREA PUNCTELOR DE TRECERE A FRONTIEREI CU UCRAINA. Ei protestează împotriva fluxului necontrolat de cereale

Kullgren nu a spus prea multe despre problemele cu care se confruntă fermierii din țări precum Polonia, România, Bulgaria și Slovacia, cu toate acestea, el a menționat că a existat o discuție între miniștri despre posibilitățile de atenuare a efectelor negative ale importurilor de cereale din Ucraina în țările vecine. În același timp, el a subliniat că acțiunile Consiliului nu trebuie să aibă un impact negativ asupra situației Ucrainei.

Janusz Wojciechowski, a declarat: Cel mai sensibil subiect pe care l-am discutat astăzi a fost importurile din Ucraina. Polonia a propus postulate specifice care ar putea rezolva această problemă, însă miniștrii agriculturii nu ajuns la un consens. Majoritatea au fost pro, dar nu toți. Nu există o problemă în întreaga UE, se întâmplă la nivel regional.

Citește și: POLONIA SOLICITĂ REINTRODUCEREA TAXELOR VAMALE PENTRU PORUMBUL DIN UCRAINA

În opinia comisarului pentru agricultură, măsurile de ajutor adresate fermierilor din mai multe regiuni nu ar trebui introduse în întreaga UE. Prin urmare, Wojciechowski va prezenta colegiului comisarilor UE o propunere de lansare a unei rezerve de criză pentru anumite țări, inclusiv Polonia. El nu a decis ce mecanisme de sprijin va folosi Comisia. Poate că o soluție ar fi lansarea de subvenții pentru depozitarea cerealelor.

Wojciechowski a subliniat că nu a primit nici o propunere care să vizeze restabilirea barierelor vamale pentru importurile de produse agricole din Ucraina.

Anterior, comisarul UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, s-a pronunțat în favoarea restricționării importurilor scutite de taxe vamale ale anumitor produse agricole din Ucraina.
loading ...