
“Săptămâna viitoare începem recoltarea sfeclei de zahăr, apoi prelucrarea și pe la sfârșit de săptămână vom avea zahăr. Vom da startul cu cele mai bune terenuri de sfeclă, deoarce este important ca fabrica de zahăr să pornească cu producție de calitate. Seceta și-a lăsat amprenta la această cultură, producția va fi mai mică decât în anii precedenți, însă nu putem afirma că nu vom aduna nimic. Calitatea sfeclei este mai scăzută, respectiv, și prețurile cred că vor varia. Avem contractat cu prețul de până la 800 lei tona, însă deja contează zaharitatea”, a declarat Victor Hropotinschi, directorul Agro SZM.
Chiar dacă este un an dificil, cu diferite provocări, producătorul agricol speră că va face față și va depăși cu bine toate impedimentele.
“Suntem optimiști și sperăm că vom trece toate obstacolele. Vom aplica noi tehnologii, vom implementa noi strategii și încet ne vom adapta la condițiile climaterice care sunt prezente în ultimii ani”, a mai spus Victor Hropotinschi

În 2019, au fost semănate 16 mii de hectare cu sfeclă de zahăr, cu aproximativ patru mii mai puține sau cu 20%, iar din cauza asta și producția de zahăr s-a redus cu aproximativ șapte mii de tone. În total, agricultorii au recoltat aproximativ 650 de mii de tone de sfeclă de zahăr, ceea ce a constituit în jur de 40 de tone la hectar. Datele pentru anul 2020 urmează să fie prezentate de autorități la sfârșitul campaniei de recoltare a sfeclei se zahăr.
poze: Südzucker Moldova