MAIA: ÎN R. MOLDOVA, ÎNREGISTRĂM CREȘTEREA PREȚULUI LA GRÂU ȘI FLOAREA-SOARELUI

31 jul 2023
Toate țările UE caută soluții pentru a facilita tranzitul de cereale Ucrainene: Bulgaria este dispusă să crească „semnificativ” tranzitul de cereale ucrainene prin rețeaua sa feroviară, atât timp cât porturile grecești au capacitatea de a prelua aceste cereale. Țările Baltice doresc să livreze cerealele din Ucraina prin porturile Mării Baltice, ca alternativă la Marea Neagră.
 
Piste suplimentare de control și sincronizarea acțiunilor cu partea română la Giurgiulești
În același timp, la postul vamal Giurgiulești fluxul de camioane marfare este în continuă creștere. Potrivit autorităților, timpul de așteptare pentru trecerea frontierei variază între 24 și 30 de ore. Potrivit datelor Serviciului Vamal, pe sensul de ieșire din Republica Moldova, timp de 24 de ore, postul vamal Giurgiulești este traversat de circa 190 de camioane dintre care aproximativ 70% - încărcate cu cereale.
 
Directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan, într-o discuție cu producători și exportatori de cereale au convenit asupra unor soluții pe termen mediu și anume deschiderea unor piste suplimentare de control și sincronizarea acțiunilor cu partea română.
 
Prețul cerealelor este în fluctuație continuă pe toate piețele. Astăzi, bursele internaționale au afișat prețuri în scădere. În R. Moldova, Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, prețurile la grâu și floarea-soarelui înregistrează mici ascensiuni. În schimb la rapiță se înregistrează scăderi de aproximativ 5%.

În prezent, potrivit datelor oficiale, prețurile cerealelor în R. Moldova sunt următoarele:
  • Grâu alimentar – 2,70-3,35 lei/kg
  • Grâu furajer – 2,60-3,25 lei/kg
  • Orz – 2,20-2,90 lei/kg
  • Porumb – 3,10-3,55 lei/kg
  • Floarea-soarelui – 7,20-8,05 lei/kg
  • Rapiță- 6,30-6,60 lei/kg
 
România se implică în tranzitul cerealelor ucrainene pe Dunăre
România se implică  în extinderea uneia dintre rutele cheie de tranzit pentru livrările din Ucraina – fluviul Dunărea. Ministrul de externe al României Luminița-Teodora Odobescu afirmă că Bucureștiul se află în contact strâns cu Ucraina pentru a determina cele mai bune opțiuni pentru creșterea și accelerarea acestui tranzit deși situația de securitate nu este cu siguranță ușoară, dar suntem foarte hotărâți să ajutăm în continuare Ucraina.
 
Portul Constanța, care a livrat lumii de la începerea conflictului cu Rusia aproximativ 20 de milioane de tone de cereale ucrainene (aproape jumătate din volumul total exportat), va gestiona și în acest an cerealele venite pe Dunăre și pe căile ferate. Se întâmplă deși acest lucru crește din nou nemulțumirile fermierilor români, confruntați cu lipsa spațiilor de depozitare a cerealelor și cu creșterea costurilor de transport către portul Constanța.
 
Bucureștiul intenționează să deschidă noi puncte de trecere a frontierei și să mărească personalul care lucrează la tranzit. România caută să angajeze mai mulți piloți de nave pentru transportul produselor ucrainene prin brațul Sulina al fluviului Dunărea, prin revenirea ofițerilor și căpitanilor de marină pensionați, ceea ce va crește capacitatea de trafic a canalului cu 50%.
 
Sursa: Agriportal
Sursa foto: Sămânța.ro
loading ...