PĂTAREA BRUNĂ ȘI PĂTAREA NEAGRĂ A TULPINILOR DE FLOAREA-SOARELUI

13 jun 2024

Pătarea brună și frângerea tulpinii - Diaporthe helianthi f.c. Phomopsis helianthi

Pătarea brună este o boală întâlnită la floarea-soarelui care, dacă nu este combătută la timp, poate compromite în totalitate o astfel de cultură.
 
Simptome
În majoritatea cazurilor, această boală se manifestă pe frunzele, petiola, codițele și pe tulpinile plantelor. În zona în care se instaurează infecția vor putea fi observate anumite pete brune, care au până la 20 de centimetri lungime și 3 lățime, iar atunci când se extind, petele înconjoară tulpina.


 
Transmitere
Transmiterea acesteia de la un an la altul este asigurată de miceliile din resturile de plante bolnave, pe care se vor forma în primăvara următoare și fructificații cu spori.
 
Daune
La atacurile timpurii și în condiții favorabile de evolutie, Pătarea brună se poate extinde sub forma unui cerc concentric care acoperă tulpina de jur împrejur, va distruge țesuturile în interior, iar la cea mai mică adiere de vânt sau chiar din cauza greutății pălăriei, planta se va rupe
 

Pătarea neagră sau Înnegrirea tulpinilor - Leptosphaeria lindquistii f.c. Phoma macdonaldi

Leptosphaeria lindquistii este un agent patogen, care afectează plantațiile de floarea-soarelui în toate zonele de cultură.
 
Simptome
O plantă atacată de această ciupercă va prezenta leziuni negre sau brun-negricioase la nivelul tulpinii, cu luciu metalic și ușor observabile față de zonele verzi. De asemenea, întreaga frunză și pețiolul din zona de tulpina afectată se usucă. La început, efectele produse de ciupercă se manifestă doar asupra epidermei, însă odată cu avansarea bolii, poate afecta și interiorul tulpinii.


 
Transmitere
Se transmite de la un an la altul prin resturi vegetale infectate. În timpul anului, sporii sunt transportați de vânt sau de ploaie.
 
Daune
Potrivit Yakutkin 2005, odată cu avansarea sa, Leptosphaeria lindquistii va afecta țesuturile întregii tulpini, iar planta se va usca. Acest lucru se traduce printr-o producție la hectar redusă dar și prin semințe sărace în uleiuri.
 
Măsuri de prevenire si combatere a atacului de boli
Pentru a preveni și combate complexul de boli cu care cultura de floarea-soarelui s-ar putea confrunta, sunt necesare mai multe măsuri, atât fitotehnice cât și tratamente chimice. Dintre măsurile agrofitotehnice menționăm: o rotație corespunzătoare a culturii, încorporarea în sol a resturilor vegetale după recoltare; asigurarea unei densități optime; fertilizarea optimă, fără exces de azot care sensibilizează plantele; folosirea de hibrizi cu rezistență sporită etc. Ca măsuri chimice menționăm: tratamentul la sămânță și tratamente în perioada de vegetație. Tratamentul la sămânță cu fungicide este de o foarte mare importanță pentru prevenirea atacului de mana și a altor boli cu transmitere prin semințe și/sau sol.
 
Pentru tratamente în perioada de vegetație este recomandată aplicarea unuia sau mai multor tratamente cu un fungicid specific, omologat pentru această cultură. Tratamentul cu fungicid pentru floarea-soarelui trebuie realizat în mod preventiv, înainte de producerea infecțiilor propriu-zise, cel mai târziu la apariția primelor simptome.
 
Deoarece cultura poate fi atacată de numeroși agenți patogeni, este important să folosim un fungicid cu spectru cât mai larg și cu o durată de acțiune cât mai îndelungată. Astfel, vom reuși să acoperim o perioadă cât mai mare de protecție a plantației, dar și să o ferim de cele mai întâlnite boli.
 
Sursa: Agro Basf 
loading ...