GRÂUL MATIF CREȘTE UȘOR. În Portul Constanța, însă, se depreciază. Prețuri, AICI

23 jun 2023
Cotațiile grâului au rămas susținute pe fondul stresului de secetă asupra culturilor. Valorile de tranzacționare ale porumbului, la Bursa din Paris, sunt se mențin și ele ascendent, datorită prognozelor meteorologice de secetă din Statele Unite ce ar putea reduce producția. Rapița, însă, după o ascensiune bruscă a coborât în preț.

Astfel, Grâul Matif a crescut ieri până la un nou maxim din ultimele două luni. Motivele sunt:  scăderea nivelului de producție în întreaga lume și incertitudinea tot mai mare cu privire la extinderea „coridorului cerealelor” și după 17 iulie. De asemenea, o scădere a monedei euro față de un dolar mai puternic a sprijinit bursa europeană.Rapița la Bursa Euronext a avut pierderi de 3,5% (la 463,25 €/t pentru contractul din 23 noiembrie), presată de scăderea prețului petrolului, ploile benefice pentru boabele de soia din SUA și dezamăgirea față de țintele de biocombustibil din SUA.

Piața uleiurilor vegetale a căzut: contractele futures pentru ulei de palmier brut (CPO) din Malaezia au avut pierderi de 1,25% iar uleiul de soia CBOT de 0,4%. În Europa, ofertele de ulei de rapiță au scăzut cu 45 dolari, la 865 EUR/t FOB Rotterdam pentru încărcare în august-octombrie. Iar cotațiile uleiului de floarea-soarelui la Marea Neagră au fost presate de vânzătorii, care au redus prețurile în efortul de a accelera tranzacțiile.Ucraina și-a crescut în ultimul an investițiile în porturile de la Dunăre și de aceea în luna mai exporturile de cereale din aceste locații s-au ridicat la 2,2 milioane tone, un record. Companiile exportatoare Kernel și Nibulon au fost lideri în investiții în capacitățile de transbordare din porturile dunărene Izmail, Reni și Ust-Dunaisk. Acestea sunt urmate de alte companii ucrainene.

Autoritatea Porturilor Maritime din Ucraina a raportat investiții de aproximativ 97 milioane dolari în capacitățile portuare în perioada ianuarie 2022 - martie 2023 iar ministerul infrastructurii din țară a estimat, în martie 2023, alte investițiile necesare în aceste porturi de 120 milioane dolari.
loading ...