Astfel, Grâul Matif a crescut ieri până la un nou maxim din ultimele două luni. Motivele sunt: scăderea nivelului de producție în întreaga lume și incertitudinea tot mai mare cu privire la extinderea „coridorului cerealelor” și după 17 iulie. De asemenea, o scădere a monedei euro față de un dolar mai puternic a sprijinit bursa europeană.

Rapița la Bursa Euronext a avut pierderi de 3,5% (la 463,25 €/t pentru contractul din 23 noiembrie), presată de scăderea prețului petrolului, ploile benefice pentru boabele de soia din SUA și dezamăgirea față de țintele de biocombustibil din SUA.
Piața uleiurilor vegetale a căzut: contractele futures pentru ulei de palmier brut (CPO) din Malaezia au avut pierderi de 1,25% iar uleiul de soia CBOT de 0,4%. În Europa, ofertele de ulei de rapiță au scăzut cu 45 dolari, la 865 EUR/t FOB Rotterdam pentru încărcare în august-octombrie. Iar cotațiile uleiului de floarea-soarelui la Marea Neagră au fost presate de vânzătorii, care au redus prețurile în efortul de a accelera tranzacțiile.

Ucraina și-a crescut în ultimul an investițiile în porturile de la Dunăre și de aceea în luna mai exporturile de cereale din aceste locații s-au ridicat la 2,2 milioane tone, un record. Companiile exportatoare Kernel și Nibulon au fost lideri în investiții în capacitățile de transbordare din porturile dunărene Izmail, Reni și Ust-Dunaisk. Acestea sunt urmate de alte companii ucrainene.
Autoritatea Porturilor Maritime din Ucraina a raportat investiții de aproximativ 97 milioane dolari în capacitățile portuare în perioada ianuarie 2022 - martie 2023 iar ministerul infrastructurii din țară a estimat, în martie 2023, alte investițiile necesare în aceste porturi de 120 milioane dolari.