PREȚURILE CEREALELOR SE MENȚIN. Cât costă grâul în regiunea Mării Negre?

14 jun 2023
Cotațiile grâului Euronext au rămas în teritoriu pozitiv, susținute de reducerea estimării Coceral și de temerile legate de problemele legate de tranzitul cerealelor din Ucraina către țările UE.

Prețurile cerealelor se mențin

Valorile de tranzacționare ale porumbului Matif s-au menținut, susținerea venind din direcția temerilor legate de prognoza meteo de vreme uscată.

Prețurile rapiței Matif au primit sprijin de la uleiul de rapiță, care s-a tranzacționat în medie cu 5 euro mai mult decât vineri - pentru livrarea în august - octombrie oferta fiind la 880 €/t FOB Rotterdam.Valorile de tranzacționare ale contractelor futures pe grâu la Bursa de la Chicago au avansat marți, după ce raportul Crop Progres al USDA a arătat că starea culturilor de primăvară s-a înrăutățit. Între timp, cultivatorii din Argentina din zona de cultură de bază au semănat 18% din cele 910.000 de hectare planificate, cu mult în urma celor 55% plantate în aceeși perioadă în 2022, în timp ce fermierii își fac griji pentru venituri, după cum a anunțat Rosario’s Exchange la sfârșitul săptămânii trecute.

Cotațiile porumbului CBOT au rămas susținute de reducerea evaluărilor săptămânale ale recoltei, care au ajuns sub așteptările pieței, pe fondul temerilor legate de prognozele meteorologice de secetă. Specialiștii Agrural estimează că Brazilia va recolta 127,4 milioane tone de porumb în anul de comercializare 2022/23.Prețurile pentru soia CME au fost pe o traiectorie pozitivă, susținând o calitate mai redusă decât cea așteptată a soiei din Statele Unite și în ciuda recoltei din Brazilia.

Coceral reduce estimarea producției de cereale și rapiță în UE și UK

Coceral, asociația europeană care se concentrează pe comerțul cu produse agricole, și-a redus estimarea de producție de cereale din 2023 a UE la 296,7 milioane tone (comparativ cu estimarea sa anterioară de 303,5 milioane tone făcută în martie) din cauza condițiilor de secetă actuală în jumătatea de nord a continentului. În ciuda revizuirii semnificative în scădere, recolta din acest an este de așteptat să fie mai mare decât recolta de anul trecut, lovită de secetă, care a produs doar 291,1 milioane tone de cereale.

Sursa: Agriportal
loading ...